Top 10 lucruri interesante de făcut în Laponia

ej031_Stockholm-in-Winter
Laponia, tărâmul magic al iernii, situat pe cele mai nordice vârfuri ale Europei, este locația perfectă în care te poți bucura de sărbătorile de iarnă.  

Aici vei avea ocazia de a vedea Luminile Nordice, de a încerca activități unice sau de a-l cunoaște pe Moș Crăciun.

Cuprinzând nordul Finlandei, Suedia, Norvegia și Peninsula Kola din Rusia, această regiune unică din Cercul Arctic, cu cele 200 de zile de iarnă, suprafețe întinse acoperite de zăpadă sclipitoare, natură sălbatică impresionantă și peisaje ce îți taie răsuflarea, este o destinație magnifică de iarnă și o aventură în sine.

Acestea sunt 10 dintre lucrurile care îți vor oferi o vacanță de neuitat în Laponia:

1. LUMINILE NORDICE
1.northern
Cunoscute drept cea mai spectaculoasă manifestare a naturii, Luminile Nordice pot fi văzute pe cerul arctic al Laponiei Finlandeze între lunile Ianuarie și Aprilie. Din nefericire, misteriosul fenomen nu poate fi prevăzut, însă când cerul nopții este senin și întunecat, fi atent la apariția acestuia! 

În acest an, experiența va fi cu mult mai impresionantă, întrucât experții NASA prevăd un sezon de iarnă ce se va bucura de cea mai intensă auroră boreală din ultimii 50 de ani.

2. SAFARI CU HUSKY, RENI ȘI SNOW-MOBILE
2.safari
Te-ai întrebat vreodată cum este să fii tras cu sania de un Husky sau reni în timp ce te bucuri de împrejurimile de poveste ale Laponiei? Ei bine, într-o călătorie de iarnă pe tărâmul lui Moș Crăciun te vei putea bucura de cel mai grozav Safari cu Husky, de plimbări cu săniile trase de reni sau de călătorii palpitante cu snowmobil-ul.

Atât expedițiile cu Husky cât și cele cu reni sunt activități des întâlnite în Laponia, fiind organizate în regiunile cele mai populate. Chiar dacă optezi pentru un scurt sprint sau pentru o călătorie de zeci de kilometri în care savurezi preparate tradiționale și băuturi fierbinți, un Safari cu reni în Laponia îți oferă șansa de a-ți însuși o parte din cultura locală, la fel ca și captivantele expediții cu Husky.

3. ROVANIEMI – ORĂȘELUL LUI MOȘ CRĂCIUN
3.sANTA VILLAGE
Deși mulți ar numi-o “capcană de călătorie”, un lucru este sigur: nu poți părăsi Laponia fără a vizita Orășelul lui Moș Crăciun. Până la urmă, aceasta este singura locuință oficială a Moșului și constituie o experiență unică în sine. Se află în Cercul Arctic, la 8 kilometri la nord de Rovaniemi și poți ajunge acolo în 30 de minute, luând autobuzul din oraș.

La această destinație poți găsi Căsuța Poștală a lui Moș Crăciun, unde copiii sunt bineveniți cu tone de articole de sărbători și Biroul Oficial al Moșului, unde vizitatorii au șansa de a-l cunoaște personal. 

O altă atracție specială a zonei este linia pictată cu alb ce marchează Cercul Arctic. Pe lângă acestea, orășelul se bucură de o largă varietate de restaurante, magazine de suveniruri și impresionante sculpturi luminate din gheață.

4. ROVANIEMI – PARCUL LUI MOȘ CRĂCIUN
4.santa park
Situat la mică distanță de mers de la Orășelul lui Moș Crăciun, acest parc subteran de distracții este una dintre cele mai populare atracții turistice din Rovaniemi. 

Cei ce vizitează parcul Moșului, se vor bucura de spectacole și workshop-uri cu elfi, plimbări cu sania, galerii impresionante de gheață, carusele speciale de Crăciun, cumpărături, baruri de gheață, faimoasa bucătărie a doamnei Crăciun și multe alte minunate atracții și activități specifice.

5. STAȚIUNEA DE SKI – YLLAS
5.yllas
Adăpostind cele mai lungi pârtii din Finlanda, Yllas este o destinație populară de Schi, aflată între două orășele: Akaslompolo și Yllasjarvi, un adevărat paradis pentru cei pasionați de Schi și Snowboarding. 

Turiștii în căutare de împrejurimi muntoase abrupte, vor fi probabil dezamăgiți, însă cei ce doresc snowboarding de calitate, pante și piste speciale, Schi cu telecabina și alte activități distractive de iarnă, vor fi impresionați de multitudinea ofertelor puse la dispoziție.

Pe lângă sporturile de iarnă, stațiunea Yllas oferă o serie de restaurante, baruri și locuri de cazare, precum și diferite activități interesante ca Safari cu Husky și reni, călătorii cu snowmobil-ul, echitație și chiar înot în găurile de gheață pentru cei mai curajoși dintre vizitatori.

6. LEVIN LAPINKYLA
6.levin
Levin Lapinkyla este o fermă tradițională în Laponia, o atracție grozavă pentru prieteni și familie și un prilej excelent pentru a explora încântătoarele tradiții ale culturii finlandeze. 

Vizitatorii sunt întâmpinați cu o excelentă saună cu fum, plimbări cu renii și restaurante și cafenele minunate, unde se pot bucura de delicatesele autentice lapone într-o atmosferă tradițională fermecătoare.

Punctul culminant al destinației este reprezentat în orice caz de ferma de animale domestice cu drăguțele ei creaturi: alpaca, reni, oi, capre, iepuri, gerbili (rozătoare de laborator), purceluși de guinea și păsări.

7. ARKTIKUM
7.arktikum
Situat pe malul râului Ounasjoki, Arktikum nu este singurul dintre locurile culturale principale din Rovaniemi, însă este și cea de-a patra cea mai bună atracție turistică din Finlanda. 

Atractivul muzeu expune istoria și cultura Laponiei finlandeze și a regiunii arctice, cu informații comprehensive despre stilul de viață al localnicilor, folclor și tradiții din vremuri preistorice până în prezent.

Alte atracții ale muzeului de știință “Arktikum Science Museum” cuprind eleganta cafenea Arktikum Café, Librăria Arctic Centre Library și minunatul magazin de suverniruri Arktikum.

8. CEA MAI TARE EXPERIENȚĂ DE SAUNĂ
8.sauna
Adesea considerată un punct de referință al Finlandei, sauna a fost întotdeauna folosită pentru baie și relaxare. Însă, în timp ce multe țări au adoptat și modernizat această practică, pentru finlandezi a rămas același obicei sacru, adânc înrădăcinat în cultura lor.

Conform Wikipedia, în Finlanda sunt mai multe saune decât autovehicule, așa că, din fericire te poți bucura de acestea oriunde: în locuințele localnicilor, în vile, în hotele sau în locuri publice. 

Totuși, pentru cea mai tare experiență ar trebui cu certitudine să încerci unica telecabină cu saună din stațiunea Yllas – o uimitoare experiență de 2 ore care îți oferă sanșa de să admiri împrejurimile fascinante acoperite cu zăpadă, care îți taie respirația, dintr-o telecabină specială, echipată cu saună electrică.

9. MUZEUL SIIDA
9.siida
Concentrându-se în special pe cultura sami și pe natura unică a Laponiei de Nord, SIIDA este fără îndoială unul dintre cele mai frumoase muzee din Finlanda. 

Situat pe malul Inari, în satul cu același nume, acesta cuprinde două instituții – sala principală de expoziții, ce descrie ecologia fiecărui sezon în Laponia de Nord, iar cealaltă sală este dedicată în întregime fascinantei culturi și istorii sami.

De asemenea, SIIDA oferă vizitatorilor o gamă largă de evenimente, un splendid muzeu în aer liber (deschis pe timpul verii) și o paletă versatilă de expoziții temporare.

10. LAINIO SNOW VILLAGE – Satul de zăpadă Lainio
10.lainio
Situat în mijlocul unui decor magnific, la aproape 200 km deasupra Cercului Arctic, nu e de mirare că Satul de zăpadă Lainio oferă vizitatorilor o asemenea experiență laponă unică. 

Construit în întregime din gheață și zăpadă, satul înfățișează un minunat hotel de gheață, un bar și restaurant cochet din gheață, sculpturi luminate impresionante, din gheață și zăpadă, precum și tot felul de pârtii pentru săniuțe, spre deliciul copiilor.

Una peste alta, această minune a iernii este cel mai probabil destul de costisitoare, dar este o experiență unică în viață.  Prin urmare, chiar dacă nu îți permiți pachetul complet, este recomandat să faci o escală aici, măcar un pic.

Vrei să ne conectăm? Click...

De interes

Servicii traducere