Lucruri pe care să le faci și lucruri pe care să nu le faci în Laponia/Finlanda

dos donts
Finlandezii pot părea sobrii și timizi, umorul lor poate părea sec și sarcastic, iar aceștia au întotdeauna o opinie și sunt foarte competitivi.


Finlandezii practică sporturile tradiționale cu sfințenie și din când în când noi competiții apar, precum căratul nevestelor, aruncatul unui telefon mobil sau competiții de dans (tango).

Sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre Finlanda.
Lucruri pe care să nu le faci:
Să te întrebi cu voce tare de ce Suedia are mai multe produse cunoscute în lume, artiști și atleți decât Finlanda, sau de ce vecinii lor de la vest bat întotdeuna Finlanda la jocurile de hochei pe gheață. Este prea mult de “digerat” pentru sensibilii finlandezi.

Nu face greșeala să întrebi dacă Finlanda a fost odată o țară comunistă precum Estonia, Polonia sau Ungaria. Încheie conversația pe loc, încă de la începutul acesteia.
Ezită să vorbești cu persoana de lângă tine când te afli în autobuz sau în tren. Privirea aproape ostilă este înșelătoare și în marea majoritate a cazurilor vei primi un răspuns, are ar putea reprezenta începutul unei conversații în adevăratul sens al cuvântului. 

Finlandezii urmăresc știrile, atât cele naționale câr și cele internaționale și au opinii puternice despre evenimente. Pentru ei nu există atitudinea “în fine…”
Crezi că delirezi dacă ai senzația că aproape oricine poartă ochelari mici cu lentile de formă dreptunghiulară? Nu delirezi, chiar așa e!

Nu face vizite înainte de a-ți anunța intenția. Este posibil ca persoana pe care îți dorești să o vizitezi să nu fie disponibilă, în special peste weekend.
Nu face promisiuni pe care nu le poți respecta. Dacă inviți un finlandez la masa de prânz, să fii sigur că a reținut propunerea și așteaptă un telefon de la tine.

Finlandezii nu sunt obișnuiți cu bacșișul și nu știu întotdeauna cum să reacționeze în aceste situații.
Nu fi surprins dacă vezi persoane care comandă și plătesc lucruri cu telefonul mobil, acesta nu mai este folosit doar pentru a vorbi.

Să nu te mire dacă vezi oameni mergând cu bețe de schi, deși nu este zăpadă pe jos. Acesta este Mersul Nordic, o activitate foarte populară în rândul tuturor vârstelor.


Lucruri pe care să le faci:
Oferă complimente finlandezilor, chiar dacă, în primă fază, aceștia nu știu întotdeauna cum să reacționeze la ele.
Riscă și evită McDonald’s, Subway sau Pizza Hut. Bucatele tradiționale finlandeze merită din plin încercate.

Părăsește orașul Helsinki, capitala țării, și explorează regiunile din provincie. Există numeroase atracții interesante între Helsinki și Laponia. Nu toți șoferii de autobuz vorbesc limba engleză. Și ce? Este o aventură.(O vizită la Rovaniemi sau la Cercul Arctic pentru a-l vedea pe Moș Crăciun – nu este însă obligatoriu)

Oferă-te să faci cinste cu o băutură dacă te împrietenești cu cineva într-un bar. Ține minte însă: finlandezii sunt obișnuiți cu băutura și s-ar putea să-ți fie greu să ții pasul cu ei.


Fă un efort și spune “Îmi cer scuze”, dacă vrei să îți faci loc pe lângă cineva. Nu te aștepta însă la o reacție. Pentru a trece, cea mai bună metodă este de a ocoli sau de a-ți face singur loc.


Folosește furculiță și cuțit în timpul mesei. Niciun fel de mâncare nu se consumă cu mâna, atâta timp cât tacâmurile sunt puse la dispoziție.
Ține minte două dintre cele mai scumpe produse: benzina și alcoolul. Chiar și așa, ambele sunt consumate în cantități mari.

Mai degrabă decât să aduci vorba despre arhitectul Alvar Aalto sau despre compozitorul Jean Sibelius, alege să discuți despre contemporanii talentați precum cântăreața Karita Matilla sau dirijorul Esa Pekka Salonen. Dacă ști câteva nume de atleți faimoși, sigur te vei alege cu prieteni pe viață.

Învață câteva cuvinte în finladeză. Chiar dacă ți se pare dificil, finlandezii apreciază foarte mult un străin care le vorbește limba.
Ține cont de faptul că femeile finlandeze sunt independente și susțin egalitatea dintre sexe. De asemenea, acestea obișnuiesc să consume la fel de mult alcool ca bărbații.