Cinematografia italiană

Cinematografia italiană este foarte bogată în filme şi seriale, numărând pe Internet Movie DataBase, cel mai mare portal de filme şi seriale, peste 23000 de titluri. Cele mai populare au în jur de 100.000 de voturi. Filmelor italiene le lipseşte tenta socială, accentul căzând pe altceva: pentru toţi  eroii, chiar şi pentru cei  aflaţi în mizerie dragostea e mai importantă decât sărăcia, iar criza individuală o pune în umbra pe cea socială. Continue reading “Cinematografia italiană”

Penne alla vodka

Penne alla vodka (în traducere din limba italiana Penne cu vodcă) O reteţă italiană îndrăgită pentru care am folosit însă o “scurtătură”: sosul de roşii după reţetă spaniolă pe care-l aveam gata pregătit. Aşa, sosul a fost gata mai repede decât a durat fiertul pastelor. În 15 minute cina era gata. Continue reading “Penne alla vodka”

Eticheta de afaceri în Italia

A fi la modă şi a te prezenta cu haine bune este un semn distinctiv pentru italieni, fiind şi un prilej de a semnala succesul. Ceea ce italienii numesc “bella figura” (în traducere din limba italiană “impresie bună”) nu se referă doar la calitatea hainelor, ci la toată ţinuta, la care se apreciază încrederea, stilul şi conduita. Din acest motiv, prima impresie poate deveni o impresie pe termen foarte lung. Continue reading “Eticheta de afaceri în Italia”

Bacşişul in Italia

Mărimea bacşişului variază în funcţie de regiunea din Italia în care vă aflaţi. În oraşele mai mici, mai ales în partea de nord, sumele sunt reduse sau nu sunt oferite deloc. Următoarele “reguli” se aplică pentru oraşele mari. În restaurante, deşi bacşisul este inclus în nota de plată (aproximativ 15%), se oferă suplimentar cca. 5-10% direct chelnerului, în funcţie de calitatea mesei şi a servirii. Continue reading “Bacşişul in Italia”

Cel mai mic restaurant din lume – Solo per Due

Solo per Due (în traducere din limba italiana Doar pentru doi), un local cu o singură masă pentru două persoane, este cel mai mic restaurant din lume. Experienţa merită cu prisosinţă, întrucât acest restaurant italian de lux promite un festin culinar de neuitat şi o servire impecabilă. În plus, cui nu i-ar placea să aibă chelnerii la dispoziţie întreaga noapte? Singura problema ar putea fi preţurile astronomice, care pornesc de la 325 (!!) dolari de persoană. Continue reading “Cel mai mic restaurant din lume – Solo per Due”

Petiţie împotriva modificărilor legii notariatelor

Vă invităm să participaţi la demersul de semnare a petiţiei anexate (Petiţie firme de traduceri), în cazul în care şi dumneavoastră consideraţi ca actiunea AFIT va avea succes doar dacă este sprijinită individual şi de celelalte firme de traduceri afectate, precum şi de traducătorii autorizaţi, a căror activitate este mult îngreunata de aceste prevederi excesive. Continue reading “Petiţie împotriva modificărilor legii notariatelor”