Penne alla vodka (în traducere din limba italiana Penne cu vodcă)
O reteţă italiană îndrăgită pentru care am folosit însă o “scurtătură”: sosul de roşii după reţetă spaniolă pe care-l aveam gata pregătit. Aşa, sosul a fost gata mai repede decât a durat fiertul pastelor. În 15 minute cina era gata.
Dar bineînţeles, puteţi face reţeta şi dacă nu aveţi acest sos pregătit. Începeţi cu prăjitul unei cepe tocate în puţin ulei, la foc mic, până devine aurie (cca. 20 minute). Apoi adăugaţi prosciutto şi-l prăjiţi un pic împreună cu ceapa. Apoi adăugaţi 2 roşii mari şi coapte (sau o conserva de roşii), date pe răzătoare şi le lăsaţi să scadă timp de 10 minute. Evident, adăugaţi sare, piper după gust şi puţin zahăr dacă sosul e acid. De aici, continuaţi reţeta.
Ingrediente pentru Penne alla vodka
250 gr paste scurte tubulare (penne)
1 cană sos de roşii spaniol
50 ml vodcă
50 gr prosciutto (felii subţiri)
150 ml smântână dulce (smântână pentru gătit)
2 linguri parmezan răzuit
pătrunjel verde
sare
Porţii: 2-3
Penne alla vodka – Preparare
Se pun pastele la fiert în multă apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet.
Până fierb pastele se prăjeşte prosciutto rupt bucăţele, într-o tigaie fără adaos de grăsime. Când prosciutto e crocant se adaugă sosul de roşii şi se amestecă bine. Se lasă doar până începe să fiarbă.
Se adaugă vodca şi se mai fierbe 1 minut până se evaporă. Se adaugă smântâna şi se fierbe încă 2 minute.
Se trage tigaia de pe foc şi se adaugă la sos pătrunjelul tocat mărunt şi parmezanul răzuit. Se amestecă bine.
Se adaugă pastele scurse şi puţină apă de la paste dacă doriţi sosul mai fluid. Se amestecă până pastele sunt acoperite de sos. Se pune sare după gust.
Se servesc imediat, cu extra parmezan presărat pe deasupra.
]]>