Cu ocazia sărbătorilor, îți punem la dispoziție două rețete tradiționale de Crăciun, din ținutul Laponiei: turtă dulce și Glögg – o băutură clasică, de iarnă.
Turtă dulce (Piparkakut)
(rețetă pentru aproximativ 200 bucăți)
Timp de pregătire: 30 minute
Timp de coacere: 10 minute pentru fiecare șarjă
Temperatură cuptor: 400°F (200 °C)
Ingrediente:
1 1/4 ceașcă (300 g) margarină
1 1/4 ceașcă (300 g) zahăr
3 ouă
1 ceașcă (250 mililitri) sirop închis la culoare
2 lingurițe scorțișoară, pudră
2 lingurițe ghimbir
2 lingurițe cuișoare, pudră
1 lingură coajă de portocală rasă
aproximativ 7 cești (1 kg) făină
3 lingurițe bicarbonat de sodiu
Mod de pregătire
1. Fierbeți siropul și condimentele, adăugați margarina și amestecați până când amestecul s-a răcit.
2. Bateți ouăle cu zahărul.
3. Amestecați bicarbonatul cu o parte din făină și apoi combinați cu amestecul de sirop și margarină. Adăugați ouăle bătute și restul de făină. Nu frământați amestecul final.
4. Acoperiți aluatul cu o folie de plastic și lăsați peste noapte la loc răcoros.
5. Rulați aluatul, tăiați-l în forme și dați prăjiturile la cuptor până devin maronii.
Glögg de Crăciun (Băutură tradițională)
Ingrediente:
1 sticlă de vin roșu
2-3 lingurițe de vin de Madeira (opțional)
1/2 ceașcă zahăr brun, sau după gust
1/3 ceașcă stafide
1-2 bețe scorțișoară
5-6 cuișoare întregi
portocală rasă
1/4 migdale decojite, fulgi
1/4 ceașcă vodcă pentru savoare (opțională)
Mod de pregătire
Amestecați toate ingredientele, fără vodcă, într-un ibric încăpător. Încălziți încet, până când dă în abur. Amestecați din când în când și gustați cu o lingură, după preferință. Nu lăsați băutura să atingă punctul de fierbere. Păstrați-o caldă. Adăugați vodca înainte de servire, după preferință.]]>
![Made In Italy](https://blog.babylonconsult.ro/wp-content/uploads/2025/02/made-italy-140416123454.webp)
La Bella Figura: Arta Primei Impresii în Italia
Italia este o țară unde imaginea contează enorm, nu doar în modă, ci și în afaceri. Conceptul de “La Bella Figura” înseamnă mai mult decât