Turtă dulce și băutură tradițională de Crăciun (Glögg)

gingerbreadglogg Cu ocazia sărbătorilor, îți punem la dispoziție două rețete tradiționale de Crăciun, din ținutul Laponiei: turtă dulce și Glögg – o băutură clasică, de iarnă. Turtă dulce (Piparkakut) (rețetă pentru aproximativ 200 bucăți) gingerbread_figures-t2 Timp de pregătire: 30 minute Timp de coacere: 10 minute pentru fiecare șarjă Temperatură cuptor: 400°F (200 °C) Ingrediente: 1 1/4 ceașcă (300 g) margarină 1 1/4 ceașcă (300 g) zahăr 3 ouă 1 ceașcă (250 mililitri) sirop închis la culoare 2 lingurițe scorțișoară, pudră 2 lingurițe ghimbir 2 lingurițe cuișoare, pudră 1 lingură coajă de portocală rasă aproximativ 7 cești (1 kg) făină 3 lingurițe bicarbonat de sodiu Mod de pregătire 1. Fierbeți siropul și condimentele, adăugați margarina și amestecați până când amestecul s-a răcit. 2. Bateți ouăle cu zahărul. 3. Amestecați bicarbonatul cu o parte din făină și apoi combinați cu amestecul de sirop și margarină. Adăugați ouăle bătute și restul de făină. Nu frământați amestecul final. 4. Acoperiți aluatul cu o folie de plastic și lăsați peste noapte la loc răcoros. 5. Rulați aluatul, tăiați-l în forme și dați prăjiturile la cuptor până devin maronii. Glögg de Crăciun (Băutură tradițională) glogg Ingrediente: 1 sticlă de vin roșu 2-3 lingurițe de vin de Madeira (opțional) 1/2 ceașcă zahăr brun, sau după gust 1/3 ceașcă stafide 1-2 bețe scorțișoară 5-6 cuișoare întregi portocală rasă 1/4 migdale decojite, fulgi 1/4 ceașcă vodcă pentru savoare (opțională) Mod de pregătire Amestecați toate ingredientele, fără vodcă, într-un ibric încăpător. Încălziți încet, până când dă în abur. Amestecați din când în când și gustați cu o lingură, după preferință. Nu lăsați băutura să atingă punctul de fierbere.  Păstrați-o caldă. Adăugați vodca înainte de servire, după preferință.]]>