File de porc cu sos Katsu şi orez lipicios | Katsu pork with sticky rice

Mod de preparare: Pentru a pregăti sosul încingeţi uleiul într-o tigaie mare şi adăugaţi ceapa, morcovul şi merele. Acoperiţi şi gătiţi la foc mic timp de zece minute, până se îmnoaie, amestecând de cîteva ori. Luaţi capacul de pe tigaie, măriţi focul, adăgaţi usturoiul şi gătiţi timp de 1 minut.Method of preparation: To make the sauce, heat the oil in a large pan and add the onion, carrot and apples. Cover and cook gently for 10 mins until softened, stirring a couple of times. Uncover the pan, turn up the heat, add the garlic and cook for 1 min. Încorporaţi pudra de curry şi ghimbir. Gătiţi pentru încă un 1 minut, apoi adăugaţi piureul de tomate, mierea, sosul de soia şi făina de porumb. Amestecaţi treptat în supă şi fierbeţi la foc mic pentru 5 minute până când legumele sunt complet fierte, iar sosul s-a îngroşat. Pasaţi cu un blender  până când se face pastă, apoi asezonaţi după gust cu ulei de susan, sare şi piper. Sosul se poate prepara şi înainte cu cel mult 3 zile. În timp ce se prepară sosul, aşezaţi carnea de porc între 2 folii alimentare şi presaşi cu un făcăleţ până obţineţi o grosime de 1 cm. Într-un bol, daţi prin pesmet, ulei şi condimente. Bateţi albuşul cu o furculiţă până se face spumă, şi pregătiţi o tavă de teflon. Puneţi orez într-o cratiţă cu 400 ml de apă rece şi un vârf de sare. Adăugaţi în bol, acoperiţi şi daţi la foc mic pentru 10 minute. Daţi focul mai mic şi puneţi deoparte cratiţa, până la timpul servirii cărnii de porc. Încălziţi cuptorul la 220 de grade. Înmuiaţi fiecare bucată de carne de porc în ou, apoi în pesmet, presând pe suprafaţă înainte de a pune carnea în tavă. Coaceţi carnea de porc pentru 10-15 minute sau până ce devine aurie şi crocantă, întorcând-o şi pe cealaltă parte dacă este necesar. Serviţi cu orez şi sos katsu, asezonat cu coriandru, dacă folosiţi, şi ghimbir murat, dacă vă place. Ingrediente: 200 grame de orez sushi 100 grame pesmet japonez 1 linguriţă de şofran 1 lingură de ulei vegetal 1 albuş de ou 450 de grame de file de porc, tăiat în 8 bucăţi crenguţe de coriandru pentru ornare (opţional) ghimbir murat (opţional) Pentru sos: 1 lingură de ulei vegetal 1 ceapă tăiată 1 morcov ras 2 mere decojite, cu miezul scos şi tăiate în bucăţi mari 2 căţei mari de usturoi, tăiaţi 2 linguriţe de pudră de curry 1 jumătate de linguriţă de ghimbir măcinat 1 lingură de piure de tomate 1 linguriţă de miere clară 1 lingură de sos de soia 1 lingură de făină de porumb 350 ml supă de pui 1 linguriţă de ulei de susan Add in the curry powder and ginger. Cook for 1 min more, then stir in the tomato purée, honey, soy and cornflour. Gradually stir in the stock and simmer for 5 mins until the vegetables are totally soft and the sauce has thickened. Blitz with a blender until smooth, then season to taste with the sesame oil, salt and pepper. The sauce can be made up to 3 days ahead. While the sauce is cooking, put the pork between 2 sheets of cling film and bash with a rolling pin until the meat is about 1cm thick. In a bowl, rub together the crumbs, and oil with some seasoning. Beat the egg white with a fork until a little frothy and have a non-stick baking tray ready. Put the rice in a saucepan with 400ml cold water and a pinch of salt. Bring to the boil, cover, then simmer for 10 mins. Take off the heat and set aside until ready to serve the pork. Heat oven to 220 degrees. Dip each piece of pork into the egg, then the crumbs, pressing them onto the surface before transferring the meat to the tray. Bake the pork for 10-15 mins or until golden and crisp, turning once if needed. Serve with the rice and katsu sauce, garnished with coriander, if using, plus pickled ginger, if you like. Ingredients: 200g sushi rice 100g panko breadcrumbs 1 tsp turmeric 1 tbsp vegetable oil 1 egg white 450g pork fillets, cut into 8 pieces pickled ginger (optional) ghimbir murat (opţional) For the sauce: 1 tbsp vegetable oil 1 onion, chopped 1 carrot grated 2 apples peeled, cored and roughly chopped 2 fat garlic cloves, sliced 2 tsp curry powder ½ tsp ground ginger 1 tbsp tomato purée 2 tsp clear honey 1 tbsp soy sauce 1 tbsp cornflour 350ml chicken stock 1 tsp sesame oil]]>