Chec cu ciocolată şi bere neagră

Ingrediente: PENTRU CHEC: 1 cană de bere neagră 1 cană melasă neagră ½ cană zahăr brun nerafinat ½ lingură de bicarbonat alimentar 3 ouă mari ½ cană zahăr granulat 2 căni de făină 1 ½ linguriţe de praf de copt 1 linguriţă de scorţişoară măcinată 2 linguriţe cuişoare măcinate PENTRU GLAZURĂ: 4 ½ grame ciocolată neagră, tocată mare ¾ cană bere neagră 1 bară de unt nesărat, la temperatura camerei 4 grame brânză grasă ½ cană pudră de cacao olandeză, neîndulcită ½ linguriţă esenţă de vanilie 450 grame zahăr pudră cu amidon de porumb MOD DE PREPARARE: Preîncălziţi cuptorul la 170 de grade celsius. Ungeţi o formă de chec cu spray de copt. Acoperiţi cu 2 bucăţi de hârtie pergament pentru copt împăturindu-le una peste cealaltă, şi lăsaţi 2,50 cm în afara formei de chec – marginile pot fi folosite pentru a scoate checul din formă când este gata. Puneţi într-o cratiţă berea neagră, melasa şi zahărul brun nerafinat şi daţi-o la foc mediu spre mare. Fierbeţi până dă în clocot, apoi luaţi cratiţa de pe foc şi adăugaţi bicarbonatul alimentar – aveţi însă grijă pentru că va face spumă. În bolul mixerului electric bateţi cu telul ouăle împreună cu zahărul până ce amestecul prinde o culoare pală. Adăugaţi ulei şi amestecaţi. Presăraţi făina, praful de copt şi aromeşe apoi adăugaţi alternativ peste aluatul de ouă cu zahăr jumătate din amestecul uscat şi jumătate din amestecul cu bere neagră în timp ce mixerul este pe viteză minimă. Odată ce totul a fost încorporat turnaţi amestecul în forma de chec şi daţi la cuptor 1 oră. Când testerul pentru prăjituri este inserat în centrul checului, iar acesta nu are aluat prins pe el, atunci veţi ştii că este copt. Lăsaţi să se răcească în forma de chec, apoi treceţi cuţitul pe margini şi întoarceţi forma pentru a scoate prăjitura. MOD DE PREPARARE GLAZURĂ: Într-o craţiţă medie, topiţi la foc mic untul şi ciocolata împreună cu berea neagră. Separat, într-un bol mare bateţi cu telul brânza grasă, esenţa de vanilie şi pudra de caca. Adăugaţi amestecul de ciocolată şi cerneţi câte o cană de zahăr pudră cu amidon de porumb, până ce obţineţi o consistenţă omogenă. Turnaţi glazura peste chec şi tăiaţi în felii subţiri. Bon appétit!]]>