5 sfaturi pentru cei care vorbesc engleza, ca a doua limbă

De-a lungul activității noastre de interpretariat ingvistic, am lucrat cu mulți clienți care vorbesc engleza, ca a doua sau a treia limbă. Li se întâmplă adesea sa fie complexați de accentul… nebritanic pe care îl au. Deși fiecare accent are farmecul lui, ne-am dori, parcă, să putem scăpa de el. Iată 5 sfaturi pentru a fi mai ușor de înțeles, chiar dacă vorbești engleza cu accent.

Language

Ai nevoie de o traducere urgentă?

1. Folosește limbajul non-verbal

Indiferent dacă vorbești cu cineva față în față sau în mediul online, limbajul non-verbal îl poate ajuta pe interlocutor să aibă o imagine clară asupra mesajului pe care vrei să îl transmiți. Asigură-te că expresiile faciale și gesturile tale se potrivesc contextului discuției. Gesturile sunt utile dacă sunt folosite într-un mod descriptiv. Contează și expresiile tale faciale. Trebuie să transmiteți seriozitate? Încruntă-ți sprânceana. Ești încântat de o nouă oportunitate? Zâmbește.

2. Articulează cuvintele

Mulți vorbitori non-nativi de engleză consideră că încetinirea ritmului vorbirii va transmite o lipsă de cunoaștere a limbii engleze. Dimpotrivă, interlocutorul tău apreciază un ritm mai lent dacă modul în care vorbești sună diferit de ceea ce era obișnuit. Prefă-te că interlocutorul tău nu aude bine. El trebuie să-ți citească buzele pentru a înțelege ce spui.

3. Vorbește în propoziții scurte

Propozițiile lungi împiedică interlocutorul să înțeleagă cu exactitate care este mesajul. Folosește propoziții care au în medie 7-10 cuvinte și evită să folosești conjuncții precum „și” și „deci” deoarece se creează aglomerație de conținut care poate fi derutant.

4. Fă pauze

Pauza între propoziții este un „cadou” pentru interlocutorul tău, la fel cum pot fi și propozițiile scurte. Dacă nu îți amintești cuvântul pe care dorești să îl folosești, o pauză îți oferă timp să te gândești la o modalitate de a descrie ceea ce gândești și care ar putea fi la fel de eficientă precum cuvântul în sine.

5. Pune întrebări

Dacă nu ești sigur că esti înțeles, întreabă! „Ce neclarități aveți până acum?” sau „Aș aprecia feedbackul dumneavoastră în acest moment.”. În acest fel vei ști sigur dacă mesajul tău a fost recepționat corect sau nu.

Recomandare de carte – Premier sang, Amélie Nothomb

Amélie Nothomb câștigă prestigiosul premiu Renaudot!

Excentrica și prolifica scriitoare de origine belgiană, dar care trăiește la Paris și ale cărei titluri sunt traduse și în limba română, câștigă anul acesta prestigiosul premiu.

Cartea premiată se numește Premier sang și este un omagiu adus tatălui ei, fost diplomat belgian și mort în timpul confinement-ului parizian.

Scriitoarea nu a putut să participe la funeraliile propriului tată, dar, pentru a-și exprima doliul, a scris această carte extraordinară, încununată, iată, de succes!

Vrei să ne conectăm? Click...

De interes

Servicii traducere