Vrei să afli definiția a 10 dintre cei mai utilizați termeni privind criptomonedele?

Traducătorii au un vocabular extins.

Da. Traducătorii au un vocabular extins, într-o mulțime de domenii. Traduc inclusiv rapoarte financiare care cuprind tranzacții cu criptomonede.

1. Non-Fungible Token – acronim NFT

Un fișier care nu poate fi copiat sau înlocuit, ceea ce înseamnă că fiecare NFT este unic ca o amprentă digitală. Acesta este motivul pentru care NFT-urile sunt asociate activelor digitale, cum ar fi o imagine JPEG sau o animație, pentru a dovedi proprietatea asupra activului sau pentru a oferi acces la activ.

În Februarie 2021, Crossroads, o animaţie creată de artistul digital Mike Winkelmann a fost revândută pentru 6,6 milioane de dolari pe o platformă NFT denumită Nifty Gateway.

Știai că?

Spaghetto, confetto și graffito sunt formele singulare ale spaghetti, confetti și graffiti în limba engleză?

Chiar dacă sună puțin ciudat spus cu voce tare, potrivit dicționarului Merriam-Webster, o singură bucată de spaghete se numește spaghetto în limba engleză. Același lucru este valabil și pentru confetti, care este confetto, precum și pentru o singură piesă de graffiti, care este graffito.

2. Block – o bază de date

Un block este un fișier care păstrează o evidență sau un registru al tranzacțiilor cu criptomonede finalizate într-o anumită perioadă și valorează un anumit număr de monede.

De exemplu, un block din blockchain-ul Bitcoin valorează 6,25 Bitcoin, un număr care se va înjumătăți la fiecare patru ani până în 2140, când este creat ultimul block. Mărimea block-urilor variază. Limita teoretică a Bitcoin este de 4MB, în timp ce limita Bitcoin Cash permite între 8MB la 32MB.

3. Blockchain - metodă de înregistrare a tranzacțiilor

O rețea de fișiere independente (block-uri), dar conectate, ale căror copii sunt distribuite într-o rețea de calculatoare descentralizată. O tranzacție Bitcoin este adăugată la un block și noul block este creat, acea tranzacție este verificată și actualizată pe tot parcursul blockchain-ului.

4. Block Height

Numărul total de fișiere (block-uri) conectate într-un blockchain.

5. HODL

HODL este o celebră eroare de scriere a cuvântului „hold”, aceasta înseamnă să păstrezi criptoactivele atunci când piața scade până când prețurile revin.

6. Bitcoin

Prima criptomonedă. Lansată în 2009, a fost prima monedă criptografică și rămâne cea mai valoroasă și cea mai mare criptomonedă.

7. SATS

Cea mai mică unitate de Bitcoin, echivalentă cu 0,00000001 BTC. SATS, cunoscută și sub numele de Satoshi, se referă la Satoshi Nakamoto, presupusul creator al bitcoin.

8. Memecoin

O criptomonedă bazată pe o glumă. Memecoins nu au utilitate în lumea reală și au valoare doar pentru că sunt considerate amuzante de mulți care le cumpără din acest motiv. Cea mai cunoscută este Dogecoin.

9. Bull Market

O perioadă lungă de timp în care prețul unei criptomonede crește.

10. Mooning

O criptomonedă al cărei preț crește vertiginos – până la lună.

Știi care sunt cele mai întâlnite pleonasme în limba română?

Pleonasm

Cauza: necunoașterea sensului unor cuvintelor alăturate sau traducerile „mot-à-mot”.

Pleonasmul este o greșeală de exprimare constând în folosirea alăturată a unor cuvinte care repetă inutil aceeași idee. Exprimările pleonastice apar când nu cunoaștem sensul cuvintelor alăturate sau din cauza unor traduceri „mot-à-mot”.

Pleonasm

1. Cerere de demisie

Termenul „demisie” înseamnă o cerere (scrisă) prin care un salariat, un demnitar se retrage dintr-o funcție, dintr-o slujbă etc.

2. Camera notarilor publici

Termenul „notar” provine din latinescul „notarius” care înseamnă funcţionar public învestit cu atribuţia de a autentifica înscrisuri, de a legaliza semnături, de a elibera copii legalizate, apostile, certificate de moștenitor etc.

Știai că?

Limba română conține câteva grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul:

„Ele fac cafele.”

„Ele ne seduc cu desenele.”

„Era o tipă răpitoare.”

„O ramă maro.”

„Icre, pui, ciuperci.”

„Ene purta patru pene.

3. Baroul de avocaţi

Termenul „barou” provine din franţuzescul „barreau” care înseamnă corpul avocaţilor organizat pe lângă un tribunal, judecătorie. Baroul nu poate fi decât de avocați.

4. Scurtă alocuțiune

Alocuțiune înseamnă o cuvântare rostită în diferite împrejurări și caracteristică prin scurtimea și concizia ei.  Alăturarea cuvântului  „scurtă” nu mai are rost.

5. Spot publicitar

Termenul „spot” provine din franţuzescul „spot” care înseamnă scurt anunţ publicitar.

6. Limuzină de lux

Termenul «limuzină» provine din franţuzescul «limousine» care înseamnă automobil de lux, închis, nedecapotabil.

7. Afluență mare

Cuvântul „afluență” înseamnă o mulțime de oameni care se îndreaptă spre același punct; aflux, îmbulzeală, năvală.  Cantitate mare; abundență, belșug de produse.

Așadar, nu este necesar să se sublinieze că este mare.

8. Alcoolemie în sânge

Definiţia cuvântului „alcoolemie”- Prezență temporară a alcoolului în sânge.

9. A aduce aportul

Conform dicționarului, aportul este contribuţia adusă de cineva într-o acţiune comună. A aduce aportul este un pleonasm pentru că se repetă verbul „a aduce”. 

10. Partaj între părți

Partajul reprezintă o operaţiune de împărţire a unei averi/bunuri între mai multe părţi/persoane.

10 dintre cele mai lungi cuvinte ale limbii engleze

vocabular

Vocabular limba engleză 🥇

Rezultatul final este o listă de cuvinte fascinant de lungi, care îți vor face vocabularul de-a dreptul sesquipedal.

vocabular

1. Antidisestablishmentarianism

Definiție: opoziție față de desființarea Bisericii Angliei.

Origini: În timp ce cuvântul își are originea în Marea Britanie din secolul al XIX-lea, acum este folosit pentru a se referi la orice opoziție față de un guvern care își retrage sprijinul acordat unei organizații religioase.

Deși rar folosit în vorbirea uzuală, cuvântul a fost folosit în cântecul lui Duke Ellington, „You’re Just an Old Antidisestablishmentarianist”.

2. Floccinaucinihilipilification

Definiție: actul de a defini sau estima ceva ca lipsit de valoare.

Origini: Acest cuvânt provine din combinația a patru cuvinte latine, toate semnificând că ceva are valoare mică: flocci, nauci, nihili, pilifi. Acest stil de creare a cuvintelor a fost popular în Marea Britanie în anii 1700.

Bluetooth

Știai că?

Tehnologia Bluetooth este numită astfel după regele viking, Harald Blåtand, al cărui nume se traduce în limba engleză prin „Bluetooth”.

Cercetătorii spun că Harald a fost poreclit „Blåtand”, adică dinte albastru, deoarece avea un dinte mort care părea albastru și întunecat.

Logoul Bluetooth reprezintă inițialele lui Blåtand în rune antice.

3. Pseudopseudohypoparathyroidism

Definiție: o tulburare ereditară, asemănătoare pseudohipoparatiroidismului.

Origini: Această tulburare genetică provoacă „statură mică, față rotundă și oase scurte ale mâinii”, conform Institutului Național de Sănătate. În ciuda faptului că are un nume similar, nu este același lucru cu pseudohipoparatiroidismul.

4. Hippopotomonstrosesquippedaliophobia

Definiție: frica de cuvinte lungi.

Origini: Acest cuvânt este cel mai des folosit în contexte umoristice. Este o extensie a cuvântului sesquipedolofobie, care are același sens și este folosit mai des într-un context formal.

5. Incomprehensibilities

Definiție: lucruri care sunt imposibil de înțeles.

Interesant: În anii 1990, acest cuvânt a fost numit cel mai lung cuvânt în uz comun.

6. Uncopyrightable

Definiție: nu este sau nu poate fi protejat prin drepturi de autor.

Interesant: Acest cuvânt este una dintre cele mai lungi izograme (un cuvânt care nu repetă literele) din limba engleză.

7. Euouae

Definiție: un tip de cadență în muzica medievală.

Interesant: Cu toate că acest cuvânt nu arată la fel de impresionant ca altele din această listă, este cel mai lung cuvânt din limba engleză care este compus în întregime din vocale. (Este și cuvântul cu cel mai lung șir de vocale.)

8. Psychophysicotherapeutics

Definiție: o abordare terapeutică care integrează atât mintea, cât și corpul.

Interesant: Deși Dicționarul Oxford nu oferă o definiție oficială a acestui cuvânt, acesta este inclus pe lista celor mai lungi cuvinte din limba engleză.

9. Sesquipedalian

Definiție: având multe silabe sau caracterizat prin folosirea cuvintelor lungi.

Origini: Poetul roman Horațiu a folosit acest termen pentru a-i avertiza pe tinerii poeți să nu se bazeze pe cuvinte care folosesc un număr mare de litere. A fost adoptat în secolul al XVII-lea de poeți pentru a-și ridiculiza semenii care foloseau cuvinte lungi.

10. Otorhinolaryngological

Definiție: se  referă la specializarea medicală care implică urechea, nasul și gâtul.

Interesant: Această specializare medicală este cunoscută mai frecvent prin acronimul său, ORL. (ENT în limba engleză.)