Productivitatea la locul de muncă: câteva sfaturi de la experți în procrastinare

Pentru că traducătorii sunt renumiți în știința procrastinării, vom prezenta mai jos câteva metode de combatere a acestui flagel 😀.

Procrastinarea este un comportament caracterizat prin amânarea acțiunilor sau a sarcinilor pentru mai târziu. Psihologii citează adesea procrastinarea ca fiind un mecanism de combatere a anxietății asociate cu începerea sau finalizarea unei sarcini sau a unei decizii. Termenul este un neologism în limba română, dublând cuvântul moștenit din latină pregetare (vb. (a) pregeta) având același sens.

1. Începe cu ce contează​

A fi productiv nu înseamnă a lucra repede. Lucrând la ce contează și a face asta bine, asta înseamnă a fi productiv.

Studiile au arătat că avem cea mai mare productivitate dimineața.

Identifică cea mai importantă sarcină a zilei și stabilește-ți ca obiectiv absolut, realizarea acelei sarcini, cel puțin. Apoi ridică bara bifând câteva lucrări mai mici, dacă poți.

Dacă ești o persoană organizată, vei ști ce trebuie să faci înainte de a începe ziua.

O listă de priorități (ținută la zi) este o economie uriașă de timp. În loc să pierzi minute în șir, determinând prioritățile, poți începe imediat.

2. Ignoră lucrurile care te distrag

Distragerea risipește timpul. Și nu doar minutele (sau orele) pe care le cheltuim pentru ceea ce ne-a distras în primul rând. De fiecare dată când ne pierdem concentrarea și apoi trecem înapoi la o sarcină, durează câteva minute pentru a ne recăpăta concentrarea. Putem pierde chiar și până la 40% din eficiență prin comutarea sarcinilor.

Fiecare companie are o mulțime de surse de abatere a atenției: conversații la cafea cu colegii, întrebări rapide, întâlniri, e-mailuri, rețele sociale etc… toate acestea te împiedică să îți atingi obiectivele.

Pentru a-ți face treaba, evident, trebuie să te concentrezi. Simplu, nu? Dar mai întâi trebuie să minimizezi acele distracții mereu tentante. Dezactivează alertele de e-mail și notificările de pe desktop. Dezactivează notificările audio de pe telefon; chiar mai bine, ascunde-ți telefonul de la vedere. Dacă ești ademenit de Internet, ia în considerare instalarea unei aplicații care urmărește timpul pe computer sau o aplicație care restricționează temporar accesul la anumite site-uri web.

3. Îndrăznește să spui NU

Ești deseori de acord să ajuți un coleg, în ciuda unui termen presant? Îți asumi acestă sarcină suplimentară pentru ca apoi să te lupți cu propriile obiective? Nu ai timp să faci ceva atât de bine pe cât ți-ai dori? Dacă ai răspuns „da” la aceste întrebări, cuvântul „nu” trebuie să apară mai des în vocabularul tău.

Prețuiește-ți timpul. Succesul tău este evaluat pe baza muncii pe care o realizezi, nu pe cât de mult i-ai ajutat pe ceilalți să își realizeze propriile obiective.

Evaluează urgența sau prioritatea unei cereri. Fii bun și respectuos. Și reciprocitatea este o valoare de încurajat în cadrul unei echipe. A spune „da” poate fi un lucru bun. Doar asigură-te că „da-ul” tău este apreciat, mai degrabă decât considerat de la sine înțeles.

4. Fă-ți timp să te relaxezi

Îmbunătățirea productivității nu înseamnă că funcționăm ca niște roboți.

Este vorba de a găsi echilibru și de a profita din plin de timpul nostru.

Să știm când să lucrăm singuri și când să colaborăm cu ceilalți.

5. Cronometrează-ți munca​

Dacă ai nevoie de presiunea timpului pentru a te concentra, termenele sunt adesea cel mai bun prieten al tău. Stabilește-ți mini-termene prin setarea în timp a lucrărilor. Împarte-ți lista de sarcini în blocuri și alocă un termen fiecărei sarcini.

Cum procedează un traducător profesionist.

Scrie primul draft al traducerii? O ora.

Revizuirea primului draft al traducerii? Încă o oră.

Stabilește termene pentru a menține adrenalina, asta te va ajuta să realizezi ce ți-ai propus.

5 modalități necunoscute de a folosi Google Translate

Aplicația Google Translate are și alte utilități, în afară de faptul că poate fi o excelentă sursă de amuzament pentru traducători și alți pasionați ai limbilor străine. Iată mai jos câteva dintre acestea.

1. Traducerea textului dintr-o poză

Traducere cu ajutorul aparatului foto: îndreaptă camera telefonului către textul  pe care dorești să îl traduci, pe ecran va apărea versiunea tradusă.

Google Translate poate detecta automat limbile, astfel încât poți îndreptă camera telefonului către un pliant, semn de circulație sau meniu și vei avea traducerea în limba pe care o dorești, chiar dacă nu știi din ce limbă trebuie făcută traducerea.

Scanare: fă o poză, iar aplicația o va scana, va recunoaște orice text pe ea și va face traducerea.

Traducerea unei imagini statice: încarcă orice fotografie de pe dispozitivul tău și după ce este scanată de aplicație, folosește-ți degetul pentru a selecta textul pe care îl dorești tradus.

2. Salvează cuvintele și expresiile preferate

Dacă ai nevoie în mod repetat de traducere pentru anumite cuvinte și fraze, le poți salva pentru un acces rapid. Doar atinge butonul “Stea” de lângă un rezultat al traducerii și acesta va fi adăugat la lista ta salvată. Pentru a vedea intrările salvate, atinge butonul “Salvat” din partea de jos a ecranului.

Cealaltă opțiune, pe care o recomandăm cu căldură, este să înveți cele câteva cuvinte sau fraze.

3. Utilizează aplicația ca dicționar

Setează aplicația să traducă din română în română (sau în orice limbă), iar aplicația va returna definițiile dicționarului în loc de traduceri, făcând din Google Translate un excelent dicționar.

4. Funcția Tap to Translate

Te poți regăsi în situații în care nu știi exact ce să scrii sau cum să scrii.
De exemplu, o întrebare a cuiva care vorbește o altă limbă.
Vocea ar fi o modalitate mult mai ușoară de a utiliza Google Translate.
Poți vorbi pentru a traduce, atingând pictograma “Voice” din aplicație.
Chiar și mai bun este modul de conversație în care ambele părți pot vorbi cu telefonul, astfel încât nu trebuie să schimbi înainte și înapoi între cele două limbi.
Mai întâi, vorbește în limba pe care o cunoaști, iar Google Translate traduce, chiar vorbind pentru tine. Apoi, cealaltă persoană vorbește în limba ei și Google Translate face același lucru pentru tine.

Dacă atingi pictograma din colțul din dreapta sus, aplicația o va anunța pe cealaltă persoană că vrei să vorbești folosind Google Translate.

5. Mod conversație

Utilizarea microfonului te ajuta la traducerea conversațiilor dintre tine și un vorbitor străin.
Intrând în modul de conversație, vei vedea un microfon lângă fiecare limbă, pe care îl poți folosi pe rând, pentru a vorbi și a urmări cum aplicația îți traduce textul și îi traduce și interlocutorului tău în propria sa limbă.
Poți, de asemenea, să alegi opțiunea Auto microphone din mijloc, pentru a permite aplicației Google Translate să interpreteze două limbi simultan.

5 Trucuri pentru o prezentare PowerPoint grozavă

Prezentările PowerPoint nu mai sunt atât de populare ca acum câțiva ani, dar multe cariere au fost influențate de impactul prezentării făcute în ppt.

Crearea unei prezentări grozave necesită multă muncă dacă dorești să îți impresionezi publicul.

Iată câteva trucuri, descoperite în urma experienței ce vine din traducerea a sute de prezentări PowerPoint, care te pot face un expert în Microsoft PowerPoint.

1. Adaugă audio prezentării

Pentru a adăuga audio prezentării clic pe Inserare> Audio> Audio online> caută în calculator după fișierul / Audio de pe computerul meu> Redare în fundal, astfel încât PowerPoint să știe să redea audio în fundalul prezentării.

Sau poți reda sunetul numai atunci când dai clic pe respectivul slide.

Poți folosi muzică sau zgomot, cum ar fi valuri sau sunete de pădure, pentru a crea o ambianță plăcută sau pentru a marca o idee specială.
Acest lucru funcționează numai când ești în modul de prezentare, nu în modul de editare.

2. Transformă-ți prezentarea într-un videoclip

Statisticile recente arată că prezentările video nu sunt doar eficiente, sunt de dorit. Știai că utilizatorii Facebook urmăresc 8 miliarde de videoclipuri pe zi? De ce să nu transformi prezentarea ta într-un videoclip captivant și să adaugi și o coloană sonoră interesantă?

Durează doar câteva secunde. Tot ce trebuie să faci este să dai clic pe Fișier> Salvați și trimiteți / Exportați> Creați videoclip. Asigură-te că alegi momentul potrivit pentru fiecare slide, altfel s-ar putea să ai slide-uri foarte lente sau foarte rapide.

3. Fonturile unitare

Fonturile sunt o parte esențială a prezentării.
Studiile au arătat cum diferite fonturi pot face un mesaj mai mult sau mai puțin de încredere și atrăgător pentru public.
De asemenea, dacă trebuie să o trimiți cuiva care nu are toate tipurile de font pe care le-ai folosit, va fi o problemă.
Pentru a evita acest lucru, clic pe Fișier> Opțiuni, accesează meniul Salvare și bifează „Încorporați fonturile în fișier”.
O altă alternativă este să salvezi și să trimiteți întotdeauna o versiune pdf a prezentării.

4. Alege limba în care faci prezentarea

Microsoft PowerPoint acceptă peste 100 de limbi.
Accesați Instrumente> Limbă pentru aceasta.
Cu toate acestea, sistemul tău ar trebui să aibă fonturile necesare pentru a accepta unele dintre aceste limbi.
În acest fel, poți lucra la o prezentare impresionantă în limba dorită.

5. Left is right

Cum aliniezi textul este foarte important.
Obiceiurile de citire trebuie luate în considerare atunci când plasezi textul.
Ca regulă generală, este mai bine să păstrezi textul aliniat la stânga.
Oamenii citesc de obicei din capătul din stânga sus.
Dacă dorești atenția privitorului, mai bine nu încălca această regulă.