Când ai nevoie “ieri” de traducerea documentelor

Ai un teanc de documente, un buget și un termen imposibil?
Nu vrei să îți pierzi timpul corectând traduceri neconforme?

Studiu de caz

Instituție financiar – bancară

Proiect

Traducerea a peste 10.000 de pagini în maxim 12 zile.

Combinația lingvistică: română – engleză

Abordarea proiectului

Doi coordonatori de proiect au alcătuit o echipă experimentată de traducători si revizori, care au primit instrucțiuni clare de lucru și resurse specifice, e.g.  glosare de termeni și acces la memorii de traducere.

Coordonatorii de proiect au folosit sistemul de management documente al Babylon Consult pentru a putea avea o vedere completă a procesului de lucru. Transmiterea, prelucrarea, documentare rapidă şi directă a informaţiilor şi a modificărilor acestora.

Continuitatea şi integrarea datelor şi documentelor de-a lungul întregului lanţ procesual.

Stadiu proiect

Finalizat cu succes în termenul solicitat de beneficiar.

Toți traducătorii noștri sunt autorizați de Ministerul Justiției, în așa fel încât pot îndeplini toate cerințele legale pentru a satisface necesităţile autorităţii contractante.

Traducătorii Babylon Consult sunt specializați pe multiple domenii și aleși cu grija, în funcție de specificul proiectului:

traduceri tehnice (aerospaţial, aparatură electronică şi electrocasnică, maşini şi echipamente industriale, automobile);
traduceri medicale (diagnostice, farmaceutice, proteze, orteze, aparate şi echipamente medicale);
traduceri juridice (întâmpinări, decizii, acte normative, legislaţie, sentinţe instanţă, documente parchet);
traduceri economice (studii marketing, finanţe-bănci, contracte, publicitate);
umanist (sociologie, psihologie, resurse umane, training, comunicare şi relaţii publice);
traduceri în IT&C, informatică (localizare software, manuale de utilizare software / hardware, documentaţii licitaţie);

Un glosar util despre limbajul IT&C

Cum viața noastră se mută tot mai mult în online, iată un scurt glosar despre calculatoare și internet. Lucrurile legate de calculatoare tind să aibă un limbaj propriu. Deși nu trebuie să știi totul, există multe cuvinte și fraze confuze pe care le vei întâlni mai devreme sau mai târziu.

Conform unui studiu realizat de Common Sense Advisory, 72.1% dintre consumatori își petrec majoritatea timpului pe website-uri, aplicații web în limba lor și 56.2% dintre consumatori susțin că posibilitatea de a afla informații în limba lor este mai importantă decât prețul. Localizarea unui website îți poate aduce câștiguri uriașe.

Lățimea de bandă/Bandwidth

Lățimea de bandă este cantitatea de date pe care website-ul tău o poate trimite în fiecare secundă, precum și cantitatea de date pe care vizitatorul website-ului le poate primi. Dacă oricare dintre acestea nu are suficientă lățime de bandă, atunci website-ul se va mișca încet.

Din acest motiv, ar trebui să-ți alegi un web-hosting cu o lățime de bandă suficientă.

Browser.

Un browser este software-ul pe care vizitatorii website-ului tău îl folosesc pentru a-l vizualiza. Cel mai popular browser este Microsoft Internet Explorer, care vine cu Windows.

Cookie.

Cookie-urile sunt fișiere de date pe care website-ul tău le poate salva pe computerul cuiva care vizitează acel website, pentru a-i permite să-și amintească cine sunt, dacă se întorc.

FTP. File Transfer Protocol.

Aceasta este o metodă obișnuită de încărcare fișiere pe website-ul tău.

Javascript.

Un limbaj comun pentru scrierea „scripturilor” pe site-uri web, care sunt programe mici ce fac website-ul mai interactiv. O cauză des întâlnită de probleme pentru vizitatori.

JPEG. Joint Photographic Experts Group.

Acesta este numele celui mai popular format pentru imagini de pe web, numit după grupul care la inventat. Dacă dorești să pui imagini pe website-ul tău, ar trebui să le salvezi în format JPEG.

Hardware. Hardware-ul este un echipament de calculator care există fizic. Este opusul software-ului.

Hosting.

Dacă ai un website pe internet, atunci vei plăti pe cineva pentru găzduire. Este serviciul de a vă face website-ul disponibil pentru ca oamenii să îl vadă.

HTML. HyperText Markup Language.

Un fel de cod utilizat pentru a indica modul în care ar trebui afișate paginile web, utilizând un sistem de mici „etichete”. Eticheta „b”, de exemplu, face ca textul să apară cu caractere bolduite, iar eticheta „img” afișează o imagine.

Hyperlink.

Un hyperlink este atunci când se poate face clic pe o bucată de text de pe un website pentru a te duce la un alt site sau la o altă pagină de pe același site. De exemplu, dacă cineva face clic pe adresa ta de e-mail de pe website-ul tău și în acest fel îți poate trimite un e-mail, atunci adresa ta de e-mail este un hyperlink.

Programming.

Atunci când computerul primește instrucțiuni pentru a-i spune ce să facă, folosind unul dintre multele „limbaje de programare”.

Server.

Serverul este locul unde este stocat wesite-ul tău, și la server se conectează oamenii atunci când vizitează website-ul. Serverul se referă atât la hardware cât și la software-ul acestui sistem.

Software.

Programe care rulează pe computer sau care fac ca website-ul tău să funcționeze. Microsoft Word este software, de exemplu. Opus hardware-ului.

URL. Uniform Resource Locator.

Acesta este doar un mod scurt de a spune „adresă web”, adică ceea ce trebuie să introduci pentru a ajunge la un website.

5 cărți de citit în iarna 2021

Aceste cărți au fost alese cu grijă de curatorii Malcolm Gladwell, Susan Cain, Adam Grant și Daniel Pink, dintr-o listă cu cele mai incitante titluri non-ficțiune ale sezonului.

  1. Beginners: The Transformative Joy of Lifelong Learning

De Tom Vanderbilt

Data publicării: 5 ianuarie 2021

O călătorie provocatoare și jucăușă în bucuriile transformatoare care vin odată cu începerea a ceva nou, indiferent de vârstă.

  1. Bravey: Chasing Dreams, Befriending Pain, and Other Big Ideas

De Alexi Pappas

Data publicării: 12 ianuarie 2021

Alergătoarea olimpică, actrița și cineasta Alexi Pappas, împărtășește ce a învățat despre încrederea în sine, sănătatea mintală, îmbrățișarea durerii și realizarea viselor.

  1. Chatter: The Voice in Our Head, Why It Matters, and How to Harness It

De Ethan Kross

Data publicării: 26 ianuarie 2021

Un psiholog premiat, dezvăluie puterea ascunsă a vocii interioare și arată cum o putem valorifica pentru a trăi o viață mai sănătoasă, mai împlinită și mai productivă.

  1. Four Lost Cities: A Secret History of the Urban Age

De Annalee Newitz

Data publicării: 2 februarie 2021

O încercare de a explora unele dintre cele mai spectaculoase orașe antice din istoria omenirii – și de a afla de ce oamenii le-au abandonat.

  1. Work: A Deep History, from the Stone Age to the Age of Robots

De James Suzman

Data publicării: 19 ianuarie 2021

Antropologul James Suzman arată că, deși am evoluat pentru a găsi bucurie și scop în muncă, strămoșii noștri au lucrat mult mai puțin și au gândit foarte diferit despre muncă decât o facem noi acum.

7+ reguli de etichetă în cadrul întâlnirilor online

De ce este importantă eticheta întâlnirii online?
Munca de acasă va fi noul normal în următorii ani.

Pe măsură ce casa și locul de muncă încep să se contopească într-una singură, granițele dintre viețile noastre personale și profesionale au început, de asemenea, să se amestece.  Inutil să spunem că, în timpul unei întâlniri online, pot să apară multiple situații incomode.

Odată cu creșterea muncii la distanță, au apărut o mulțime de noi moduri de lucru și sunt încă multe de învățat. Multe ghiduri pentru munca la distanță ne pot ajuta în acest sens, dar să începem cu conectarea corectă cu colegii.

  1. Testează-ți configurările

Scopul întâlnirilor online este să ne putem asculta și să ne vedem virtual. Dacă există o problemă cu oricare dintre opțiuni, nu ne vom atinge scopul întâlnirii. De asemenea, verifică-ți conexiunea la internet.

  1. Dezactivează-ți sunetul implicit

Fie că este o întâlnire cu multe persoane, fie o întâlnire limitată la 2-3 persoane, asigură-te că activezi opțiuni cum ar fi dezactivarea implicită în timp ce te înscrii pentru audio și video. Acest lucru îți va câștiga timp să te organizați și să nu transmiți sunete și imagini nedorite.

Afișează sunetul numai când îți vine rândul să vorbești sau când este necesar.

  1. Alege tehnologia sau software-ul potrivit

Pentru a vă asigura că toată lumea este la fel de productivă la întâlnire, trebuie să aveți software-ul potrivit. Software-ul de întâlnire online ar trebui să fie simplu și ușor de utilizat. Oricine ar trebui să poată intra fără probleme, fără să apară momente de confuzie.

Pentru partajarea de fișiere, bazarea pe cele mai comune instrumente, precum Google Drive sau Dropbox este suficient de bună. De asemenea, utilizați o platformă comună Calendar, astfel încât toată lumea să primească invitația fără a trimite zeci de e-mailuri ca memento.

  1. Nu tasta în timpul întâlnirii

Nu arată deloc bine, atunci când cineva explică un concept și o mulțime de oameni încep să folosescă tastatura pentru a lua notițe sau pentru a lucra la alte sarcini.

Întâlnirile necesită ca toată lumea să fie mai alertă și mai prezentă mental în discuție pentru a purta conversații care să provoace mai multe idei. Preluarea de notițe poate fi automatizată pentru a crește productivitatea întâlnirilor.

  1. Fii îmbrăcat corespunzător

Să lucrezi de acasă nu înseamnă neapărat că trebuie să te îmbraci ca și cum ai ieși la birou, dar asigură-te că ai ținute profesionale la întâlniri, în funcție de roluri.

Dacă este o întâlnire cu clienții sau o întâlnire internă a echipei cu cineva din management, este recomandat să porți o cămașă sau ceva care pare cel puțin semi-profesionist.

Impresionează persoanele care te vor asculta.

  1. Fundal clar

Alege întotdeauna un loc cu un fundal simplu, cum ar fi un perete și nu cu un loc care să afișeze tone de lucruri în spatele tău. Oricine te ascultă nu trebuie să fie distras cu ceea ce se află în fundal.

Ar trebui să se poată concentra pe fața ta și pe ceea ce spui.

  1. Minimizează mișcările corpului

Evită mișcările rapide. Mișcările rapide pot părea neclare sau agitate pentru alții în același apel. Mențineți contactul vizual cu camera și încercați să vă implicați mai mult în întâlnire.

  1. Fii atent

Pare evident, nu-i așa? Dar este des întâlnit ca oamenii să treacă la alte aplicații dacă întâlnirea se întinde prea mult. Sarcina gazdei ședinței este să mențină întâlnirea interesantă, precum și sarcina fiecărui participant, pentru a se asigura că acordă atenție întregii ședințe și a pune întrebări atunci când are nevoie de clarificări.

  1. Dezactivează-ți notificările

Este foarte ușor să uiți în timp ce lucrezi de acasă să dezactivezi notificările de pe telefonul mobil. Dezactivarea notificărilor sistemului și a dispozitivului mobil îți permite să nu fi distras în timpul întâlnirii.

  1. Evită să vorbești imediat

Așteptarea unei secunde înainte de a vorbi poate elimina confuzia. De exemplu, dacă nimeni nu vorbește, poți să intervii, altfel, așteaptă până când cealaltă persoană termină de vorbit. Ia întotdeauna în considerare faptul că întâlnirea este online și este posibil ca nu toate conexiunile de internet să fie stabile.

Concluzie

Se estimează că aproape 70% dintre oameni lucrează de la distanță cel puțin o dată pe săptămână. Șansele să ai o întâlnire online cu cineva care lucrează la distanță sunt mult mai mari decât au fost vreodată.

Învățarea etichetei de bază a întâlnirilor online este foarte importantă acum.