Un glosar util despre limbajul IT&C

Cum viața noastră se mută tot mai mult în online, iată un scurt glosar despre calculatoare și internet. Lucrurile legate de calculatoare tind să aibă un limbaj propriu. Deși nu trebuie să știi totul, există multe cuvinte și fraze confuze pe care le vei întâlni mai devreme sau mai târziu.

Conform unui studiu realizat de Common Sense Advisory, 72.1% dintre consumatori își petrec majoritatea timpului pe website-uri, aplicații web în limba lor și 56.2% dintre consumatori susțin că posibilitatea de a afla informații în limba lor este mai importantă decât prețul. Localizarea unui website îți poate aduce câștiguri uriașe.

Lățimea de bandă/Bandwidth

Lățimea de bandă este cantitatea de date pe care website-ul tău o poate trimite în fiecare secundă, precum și cantitatea de date pe care vizitatorul website-ului le poate primi. Dacă oricare dintre acestea nu are suficientă lățime de bandă, atunci website-ul se va mișca încet.

Din acest motiv, ar trebui să-ți alegi un web-hosting cu o lățime de bandă suficientă.

Browser.

Un browser este software-ul pe care vizitatorii website-ului tău îl folosesc pentru a-l vizualiza. Cel mai popular browser este Microsoft Internet Explorer, care vine cu Windows.

Cookie.

Cookie-urile sunt fișiere de date pe care website-ul tău le poate salva pe computerul cuiva care vizitează acel website, pentru a-i permite să-și amintească cine sunt, dacă se întorc.

FTP. File Transfer Protocol.

Aceasta este o metodă obișnuită de încărcare fișiere pe website-ul tău.

Javascript.

Un limbaj comun pentru scrierea „scripturilor” pe site-uri web, care sunt programe mici ce fac website-ul mai interactiv. O cauză des întâlnită de probleme pentru vizitatori.

JPEG. Joint Photographic Experts Group.

Acesta este numele celui mai popular format pentru imagini de pe web, numit după grupul care la inventat. Dacă dorești să pui imagini pe website-ul tău, ar trebui să le salvezi în format JPEG.

Hardware. Hardware-ul este un echipament de calculator care există fizic. Este opusul software-ului.

Hosting.

Dacă ai un website pe internet, atunci vei plăti pe cineva pentru găzduire. Este serviciul de a vă face website-ul disponibil pentru ca oamenii să îl vadă.

HTML. HyperText Markup Language.

Un fel de cod utilizat pentru a indica modul în care ar trebui afișate paginile web, utilizând un sistem de mici „etichete”. Eticheta „b”, de exemplu, face ca textul să apară cu caractere bolduite, iar eticheta „img” afișează o imagine.

Hyperlink.

Un hyperlink este atunci când se poate face clic pe o bucată de text de pe un website pentru a te duce la un alt site sau la o altă pagină de pe același site. De exemplu, dacă cineva face clic pe adresa ta de e-mail de pe website-ul tău și în acest fel îți poate trimite un e-mail, atunci adresa ta de e-mail este un hyperlink.

Programming.

Atunci când computerul primește instrucțiuni pentru a-i spune ce să facă, folosind unul dintre multele „limbaje de programare”.

Server.

Serverul este locul unde este stocat wesite-ul tău, și la server se conectează oamenii atunci când vizitează website-ul. Serverul se referă atât la hardware cât și la software-ul acestui sistem.

Software.

Programe care rulează pe computer sau care fac ca website-ul tău să funcționeze. Microsoft Word este software, de exemplu. Opus hardware-ului.

URL. Uniform Resource Locator.

Acesta este doar un mod scurt de a spune „adresă web”, adică ceea ce trebuie să introduci pentru a ajunge la un website.