Kunefe – Reţetă turcească tradiţională

Kunefe cunoscută şi sub denumirea de Konafa, Knafah, Knafe, Kenafi, Knafeh Nabulsieh, Peynirli Künefe, cadaif ori cataif este o prăjitură caracteristică bucătăriei orientale (turcă, levantină, ori grecească). Se pare că denumirea de Knafeh Nabulsieh vine de la oraşul Nablus, aflat la aproximativ 60 km nord faţă de Ierusalim şi primele prăjituri de acest gen s-ar fi facut pe la 1400. După 1575, reţeta a ajuns în tot Imperiul Otoman care controla Palestina în acele vremuri. Prăjitura numită cataif îşi are originile în Imperiul Otoman. Este un desert tradiţional turcesc, făcând parte din aceeaşi familie cu baclavaua. Preluată de greci şi adusă în România odată cu fanarioţii, reţeta de cataif a ajuns extrem de apreciată şi este folosită des de gospodine. A fost însă uitată după 1944, datorită lipsei acute de pe piaţă a ingredientelor principale, fără de care reţeta de cataif rămâne doar una dintre multele reţete ale bunicii şi străbunicii, pierdute într-un caiet prăfuit. Pentru a face această prăjitură, sunt neceseri nişte tăiţei foarte fini, care se găsesc la magazinele cu specific turcesc, apoi umplutură de brânză sau de fistic, peste care se presară sirop din abundenţă. Înainte de-a vă gândi să faceţi această prăjitură, căutaţi nişte tăiţei speciali – cataif! Se dă cratiţa pe foc şi se amestecă mereu, să se topească zahărul, apoi se adaugă 1 linguriţă de zeamă de lămâie (proaspăt stoarsă) şi se lasă la fiert încă 10 minute. După ce s-a fiert, se dă cratiţa deoparte şi se toarnă 1 lingură de apă din flori de portocal. Se lasă la răcit, apoi se poate băga la frigider, daca nu e nevoie de el chiar atunci. Acest sirop poate fi păstrat în frigider (rezistă câteva săptămâni) şi poate fi utilizat şi pentru alte dulciuri: salată de fructe, şerbet, etc. După ce aţi pregătit siropul, vă puteţi apuca de umplutură. Umplutura se face dintr-o compoziţie de brânză akkawi, sau dil (1 kg). Se dă întreaga cantitate de brânză pe răzătoare, apoi se toarnă peste 2 linguri de zahăr şi 1 lingură de apă din flori de trandafir. Se încorporezaă uşor, apoi se dă la o parte de pe foc. Acum se trece la etapa a 3-a: se pun la topit aprox. 340 g unt, dar având grijă să nu se ardă: Blatul de cataif se taie în 2 pe orizontală. Peste 2 foi de aluminiu se pune partea de jos a blatului, apoi, cu grijă, se pune blatul astfel “învelit” în cutia de plastic iniţială a tăiţeilor. Se toarnă cu lingura untul topit peste “tăiţei”, având grijă să nu se “ude” toată suprafaţa: Se răstoarnă partea superioară de tăiţei şi se toarnă siropul. Se îmbracă toată prăjitura în folie de aluminiu (dar se scoate din cutia de plastic) şi se lasă la o parte pe masă, aproximativ o oră, apoi se dă la cuptor, la 180 de grade, pentru o jumătate de oră (cât să se înmoaie bine brânza şi să se pătrundă / amestece siropurile / aromele). Se lasă să se răcească, după care se dau la o parte foliile de aluminiu şi se pune prăjitura într-o cutie de plastic. Se serveşte simplă, sau cu câteva boabe de rodie (care îi mai taie din dulceaţă). Sursahttp://artaculinara.com/kunefe-cataif-1121.html]]>

Vrei să ne conectăm? Click...

De interes

Servicii traducere