Fika, un cuvânt greu de tradus.

Fika este un concept, o stare de spirit, o atitudine și o parte importantă din cultura suedeză. Majoritatea suedezilor consideră că este chiar necesar să îți faci timp de fika în fiecare zi.

Fika este un ritual.

Chiar și marea fabrică Volvo se oprește pentru fika. Toți suedezii consideră că este important să îți faci timp să te oprești și să socializezi: să iei o pauză.

Ne revigorează activitatea cerebrală și ne îmbunătățește relaționarea interumană. Este o îmbunătățire și din punct de vedere al afacerii: firmele care au adoptat fika au echipe mai puternice și mai productive.

Fika, un cuvânt greu de tradus. De obicei tradus ca “pauză de cafea și prăjitură” ceea ce este oarecum corect, dar înseamnă mult mai mult de atât.

Înseamnă să îți faci timp pentru prieteni și colegi pentru a savura împreună o ceașcă de cafea (sau ceai) și o mică gustare.

Ceea ce mănânci în timpul fika nu este important. Compania în care te afli este mai importantă decât mâncarea. Orice ai alege să mănânci în timpul fika trebuie să fie proaspăt și să arate bine. Ideal ar fi să fie ceva preparat acasă. Mulți lideri de echipă din Suedia consideră că este important să pregătești în mod regulat ceva acasă, pentru a aduce la locul de muncă pentru fika.

Originea numelui

Cuvântul “fika” provine din jargonul cuvântului „kaffi” folosit în secolul al 19-lea. Dacă inversăm cuvântul kaffi vom obține fika.

Asigurăte că nu ești niciodată prea ocupat pentru fika!

Oriunde locuiești, încearcă fika în rutina ta zilnică. Nu poți fi niciodată prea ocupat pentru fika.

 

Vrei să ne conectăm? Click...

De interes

Servicii traducere