Arta Culinară a Noii Zeelande

Un mix savuros de inovaţii culinare şi diversitate culturală a făcut din Noua Zeelandă o destinaţie captivantă pentru gurmanzii amatori de mâncăruri rafinate. Calitatea produselor alimentare şi a băuturilor a fost mult timp axa centrală a prosperităţii Noii Zeelande şi principala ramură de export. Fuziunea dintre unicitate şi influenţele etnice au permis identităţii culturii artei culinare de tip Kiwi să evolueze. Reputaţia internaţională a Noii Zeelande pentru vinurile de calitate și maeștrii bucătari au atras întotdeuna turiști, turismul culinar din această țară fiind în plină dezvoltare. Evenimente culinare: Evenimentele din plan național și regional evidențiază producția unei game variate de mâncăruri pentru gurmanzi și vinuri de butic. Festivalurile de sezon, în care negustorii locali își prezintă marfa proaspătă și diversificată, sunt preferate de turiști. Mâncarea indigenă se găsește în meniurile tuturor restaurantelor, iar bucătăria tradiționala Maori prezintă schimbări radicale din cauza interpretari date de bucătarii ingenioși precum Charles Royal. Mâncarea sănătoasă Interesul pentu mâncarea organică și sănătoasă a crescut pentru produsele locale, de aceea a început să se pună accentul pe calitate și nu pe cantitate. Bucătarii pricepuți folosesc ingrediente proaspăt culese din grădină pe care le mixează cu vinurile locale de calitate, lucru care face din bucătăria neozeelandeză o experiență gastronomică unică, printre cele mai bune din lume. Kiwi preparat în casă Pe lângă o listă lungă de restaurante, piețe și cafenele pe care turiștii le pot alege, există un nou trend al cinării acasă, o experiență care îi introduce pe turiști în tainele gătitului în casă. Bucătăria neozeelandeză este în tendinţe în majoritatea hotelurilor și motelurilor, astfel oferind turiștilor posibilitatea de a își alege singuri ingredientele și meniul pe care îl vor servi într-o interpretare inovatoare a acestui stil de bucătărie și de a-și invita prietenii la o masă preparată de un anumit bucătar. Schimbarea obiceiurilor alimentare În timp ce majoritatea neozeelandezilor preferă să mănânce relaxați, într-o atmosferă liniștitoare Kiwi, stilul alimentației s-a schimat și el la fel de mult precum mâncarea. În general, vara se rezumă la grătare și mese în aer liber punându-se accent pe un meniu simplu. Însă, cârnații tradiționali cu sos de roșii și pâine, au fost lăsați în urmă de meniul de astăzi de tip “Barbie”, care include scoici și bucăți de carne de calitate completate de sosuri, ierburi și condimente, salate exotice, legume și fructe. Alimente proaspete Produsele proaspete se găsesc în toată Noua Zeelandă. Grădinăritul este îmbrățișat de toți locuitorii, chiar şi cei care stau la bloc aleg să își crească singuri în ghivece ierburile și ingredientele necesare pentru pregătirea mâncării. Conștientizarea originii alimentelor a transformat gândirea Kiwi într-o etichetă pe care o respectă toți cei care aleg să mănânce sănătos. Cafenelele și magazinele din piețe au înlocuit fast-food-urile, iar barurile cu sucuri naturale se găsesc în toate mall-urile. Mulți dintre neozeelandezi își cumpără alimentele din piețe și au grijă să aleagă produse sănătoase, preparate în casă. Istoria culinară Istoria culinară a Noii Zeelande este relativ nouă. Acum mai puțin de 30 de ani, carnea și câteva legume formau meniul zilnic al oricărei familii, limitându-se la fripturi, cartofi prăjiți și plăcinte – produse care au rezultat de pe urma patrimoniului colonial britanic. Înainte de sosirea europenilor, produsele alimentare Maori sau Kai se găseau întotdeauna pe continentul lor. Maori (în traducere populaţiile băştinaşe ale Noii Zeelande) au fost mari vânători și trăiau din vânatul păsărilor și peștilor pe care îi găteau cu ierburi sălbatice și rădăcini. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, primii coloniști europeni au adus cu ei alimente precum cartofi, dovleac, grâu și zahăr, care au fost rapid adoptate de către Maori care erau afectați de lipsa de alimente. Influența britanică asupra bucătăriei Noii Zeelande a continuat pe tot parcursul secolului XX, dar din 1960 – când prețurile călătoriilor aeriene au devenit accesibile și au permis neozeelandezilor să călătorească – bucătăria Kiwi a început să se schimbe o dată cu sosirea celor care gustaseră produsele bucătăriei europene și doreau o mai mare varietate a mâncărurilor. O dată cu liberalizarea legii imigrării din anul 1980 și sosirii multor emigranți din Asia, bucătăria Noii Zeelande a început să includă mâncare janoneză, Thai, malaesiană, vietnamesă și chineză. Bucătarii noozeelandezi contemporani precum Peter Gordon au reinventat practic bucătăria neozeelandeză prin interpretarea proprie şi prin crearea de  fuziuni ale diverselor bucătării ale lumii – combinând cele mai bune ingredinte locale cu influențăele culinare din zona Pacificului. Peter Gordon este lăudat ca fiind cel care a introdus conceptul de fuziune a bucătăriilor în Marea Britanie. Arta culinară modernă în Noua Zeelandă  Reputația gastronomică a Noii Zeelande este sinonimă cu conceptul de fuziune a bucătăriilor și mulți bucătari care îmbrățișează arta culinară Kiwi au idei inovative care sunt preluate în toată lumea. Există, de asemenea, o serie de produse alimentare care au devenit branduri recunoscute în întreaga lume: Zespri kiwi Gold și tamarillos; midiile cu buze verzi, scoicile și peștele oranj sunt fructele de mare cele mai populare; înghețata hocus-pocus, boysenberries și L & P (în traducere o băutură răcoritoare făcută în Paeroa) sunt pentru neozeelenadezi produsele care îi diferențiază și oferă senzația gustului nou pentru vizitatori. Programele culinare de televiziune, incluzând seria de succes “Hunger for the Wild” (în traducere din limna engleza “Sete de Natură”) servesc ca amintire a faptului că Noua Zeelandă este bogată în alimente sălbatice. “Hunger for the Wild”, emisiunea bucătarilor Steven Logan și Al Brown, câștigători ai premiului “Wellington”, vrea să încurajeze oamenii să devină mai implicați în consumarea alimentelor sănătoase din natură. Festivalul anual Hokitika Wildfoods (în traducere din limba engleza Festivalul Anual al Mâncărurilor „sălbatice” din Hokitika, Noua Zeelandă) a devenit renumit la nivel mondial datorită alimentelor ciudate și interesante Kiwi, cum ar fi: ochi de oaie, gândacul larvă, carne de vacă sălbatică, hoki tikka, înghețată pesto, plăcintă de oposum și sushi de vierme. Vinurile naționale și regionale, precum și festivalurile culinare se organizează anual în toată Noua Zeelandă celebrând produsele și vinurile tradiționale.]]>