Această simplă propoziție îți poate crește credibilitatea

rain

Vrei ca oamenii să te găsescă mai placut? Vrei să pari o persoană de încredere? Ce părere ai avea dacă o simplă propoziție ar putea face toate aceste lucruri?

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au făcut un studiu, publicat în revista Social Psychological and Personality Science, care a descoperit propoziția ce face acest lucru.
Și care este mai exact acestă propoziție?


“Îmi pare rău de ploaie!”
În regulă, nu este vorba despre ce spune această propoziție, ci mai degrabă despre ce reprezintă această propoziție. Studiul a descoperit că a-ți cere scuze pentru circumstanțe în afara controlului tău te face să pari mai credibil, mai plăcut și onest. Oamenii care se scuză astfel sunt priviți cu mai multă căldură de către străini decât ceilalți.

Ce implicații are acest experiment și ce înseamnă de fapt?
Icon_Simultaneous_Interpreting-300x242

Experimentul
Mai multe experimente au fost făcute folosind scenarii diferite.
Cel mai convingător a implicat un actor care a abordat 65 de oameni într-o gară ploioasă pe parcursul a două zile. A cerut să împrumute telefonul mobil a unor oameni oarecare – a făcut acest lucru cerându-și scuze pentru faptul că plouă cu jumătate dintre oameni și fără a-și cere scuze cu cealaltă jumătate.

În mod uimitor doar 9% dintre oamenii cărora le-a cerut telefonul fără să își ceară scuze anterior au acceptat să-i împrumute telefonul, pe când din celălalt eșantion, 47% dintre oamenii cărora le-a cerut scuze pentru ploaie înainte de a le cere telefonul au acceptat sa i-l împrumute.

Au fost încercate mai multe scenarii.
Un experiment presupunea ca participanții să-și închipuie că ies afară în timpul unei ploi să întâmpine un vânzător de telefoane second hand. Au fost întrebați dacă vânzătorul le-ar inspira mai multă încredere dacă și-ar cere scuze pentru ploaia de afară mai întâi. Participanții au recunoscut că ar acorda mai multă încredere vânzătorului dacă si-ar cere scuze pentru ploaie decât dacă nu ar folosi propoziția.

Ce înseamnă aceste rezultate?
Înseamnă că scuzele atunci când nu este cazul crează o empatie față de persoana care își cere scuze și când avem doar fracțiuni de secundă la dispoziție să luăm o decizie, suntem înclinați să avem încredere în persoana respectivă. Se crede de asemenea că este o modalitate eficace de a deschide canalele de comunicare cu o altă persoană invitând-o să răspundă într-un mod pozitiv. Cercetătorii spun că cel care își cere scuze comunică faptul că s-a pus în pielea celuilalt, recunoaște disconfortul și își exprimă regretul.

Oare ar trebui să aplicăm acest procedeu?
Da. Este foarte clar că valoarea unei scuze pentru ceva în afara controlului nostru este foarte mare. Dacă te afli în situația în care trebuie să ceri cuiva un serviciu și ai nevoie de bunăvoința lui, vei avea mai mult succes dacă adaugi o scuză nenecesară.
Sau, bineînțeles, data viitoare când ești în ploaie încearcă să îți ceri scuze prietenilor pentru ploaie – părerea lor despre tine este posibil să crească.

Dacă încerci spune-ne și nouă dacă a funcționat.