Ce cuvinte noi mai apar în limba engleză?

Globalizarea și evoluția extrem de rapidă în toate domeniile au adus modificări ale cuvintelor din toate limbile. Dat fiind că limba engleză este una dintre cele mai cunoscute în întreaga lume – des întâlnită și pe rețelele sociale – ea suferă cele mai multe schimbări.

În fiecare an Dicționarul Oxford își actualizează vocabularul, apărând cuvinte pe care noi le creăm prin amestecarea, scurtarea celor existente sau inventarea altora. Acest lucru nu înseamnă decât că engleza este mai vie ca niciodată și trebuie să ținem pasul cu ea!

Ai nevoie de traducerea unor documente?

Trimite o întrebare echipei noastre de experți traducători – info@babylonconsult.ro. 

Echipa noastră de experţi lingviști este la curent cu evoluția limbii engleze.

Așadar, vă prezentăm 5 cuvinte noi – des întâlnite în mediul online – pe care trebuie să le înțelegem:

 1. Weak Sauce

Cu siguranță nu ai vrea să te strige lumea așa! Mai exact, weak sauce înseamnă ceva lipsit de calitate sau cineva care nu-și îndeplinește taskurile într-un mod corect.
Această expresie provine chiar de la cuvântul sos (engl. Sauce), fiind vorba despre un sos slab, nearomat.
Exemplu:

 • So, how was your date yesterday, man?
 • Weak sauce, my man, weak sauce
 1. Awesomesauce

Ca să nu plecăm prea repede din zona sosurilor, avem pe listă și cuvântul awesomesauce. Spre deosebire de weak sauce, acest termen indică ceva cool – un fel de awesome, dar cu sauce la sfârșit.
Exemplu:

 • I just got a promotion!
 • What? That’s awesomesauce!
 1. SJW (Social Justice Warrior)

Teoretic ar trebui să fie un termen grandios, însă este folosit cu sens peiorativ de cele mai multe ori. SJW li se mai zice bloggerilor, activiștilor sau celor care se implică în dezbateri încinse în mediul online – discuțiile fiind despre idei progresite pentru societate (feminism, multiculturalism, anti-discriminare etc).

Se spune că acești luptători pentru dreptate socială își susțin ideile până la extremă, devin agresivi, persoanele care au opinii diferite.
Exemplu:

 • Do you know that by refusing to neuter street cats in your area, you are responsible for the deaths of the kittens they will have? These little creatures will die of hunger and get killed by cars in traffic. You are a killer!
 • Oh, come on, don’t be such a SJW! What have you done to help?
 1. Binge-watch

Se întâmplă de multe ori să ne placă un serial atât de mult încât să urmărim mai multe episoade fără întrerupere. Ei bine, există persoane care nu au pace dacă nu se uită la un sezon întreg într-o singură zi. Acestă activitate este numită în engleză binge-watching și iată cum poți folsi cuvântul compus:

 • I was ill last week, so I downloaded and binge-watched the whole of series one of Game of Thrones in one day!
 1. Hangry

Atunci când îți este foarte foamne, când te ești lihnit parcă intri într-o altă dimensiune: devii irascibil, agitat și parcă nimic nu îți convine. Simți că este mai mult decât foame (hunger), ești nervos (angry). Vorbitorii de limba engleză au alăturat cele două cuvinte și a ieșit o nouă stare: Hangry (Hungry + angry).
Exemplu:

 • You are late! Where have you been for so long? The table is set and I am so hangry I could slap you right now!

Care este cea mai veche casă din București?

Una dintre cele mai vechi case din București stă ascunsă de ochii turiștilor care trec prin oraș. Pe Calea Șerban Vodă nr. 33 – străduța îngustă și aglomerată din apropiere de Piața Unirii – se află una dintre cele mai vechi case din Capitală.

Fațada este una asemănătoare celorlalte imobile din jur și nu trădează deloc magia ce se află în spatele gardului.
Casa de târgoveț este construită din materiale tradiționale (ca lemnul sau cărămida) și a apărut cândva la sfârșitul secolului al XVIII-lea, începutul secolului al XIX-lea.

Aspectul este unul orientalo – balcanic, fiind accentuat de pridvorul cu cerdac care iese în evidență ca volum separat, deasupra corpului de intrare în beci. Mai pe scurt, casa este o redare redare la scară mai mică a locuințelor boierești.

Imobilul are patru încăperi, o tindă, o prispă (cu arcade și stâlpi) care se lărgește într-un foișor, dar și o pivniță înaltă cu grinzi masive din stejar.

De ce era importantă Calea Șerban Vodă?
În trecut era numită Podul Beilicului și reprezenta o importanță regională – pe aici treceau domnitori și comercianți, iar până la finalul secolului al XVIII-a a fost principala arteră de intrare în oraș, dinspre Dunăre.

De asemenea, apropierea de râul Dâmbovița a favorizat amplasarea unor grupuri de grădinari și meseriași – care s-au grupat în jurul bisericilor Sf. Spiridon Nou și Sf. Ecaterina – pe modelul mahalalelor bucureștene.
Schimbările urbanistice au adus modificări la aspectul casei: în 1880, Calea Șerban Vodă a trebuit să fie lărgită, motiv pentru care este demolat porticul pe fațada principală.

Din păcate, reconstrucția ulterioară a acesteia nu a păstrat stilul pe care îl are restul imobilului.
Cea mai veche casă din București poate fi vizitată gratuit
Casa de târgoveț este administrată de Institutul Național al Patrimoniului (INP), aceștia ajutând la restaurarea pereților sau mobilierului.

INP colaborează cu ONG-ul Carusel, împreună organizând o serie de evenimente. De asemenea, orice dorește să viziteze imobilul plin de istorie poate merge la sediul Institutului Național al Patrimoniului (str. Ienăchiță Văcărescu 16) și cineva va fi oricând gata să-i devină ghid în Casa de Târgoveț.

11 de tradiții ciudate în cinstea Anului Nou

Se spune că Anul Nou ne aduce bucurie şi o nouă şansă de a ne schimba viaţă, iar cei mai mulți dintre noi sărbătorim alături de cei dragi trecerea de la un an la altul.

Fiecare popor are obiceiuri care ajută la marcarea trecerii în Anul Nou. Așa cum era de bănuit, unele dintre aceste tradiții sunt oarecum ciudate, mirându-i și amuzându-i deopotrivă pe cei care nu sunt din acea comunitate.

Topul celor mai ciudate tradiții este:

Mâncatul din abundență – Estonia
Cumpăna dintre ani este sărbătorită cu mâncare din abunență de estonieni. Aceștia consideră că un stomac plin este cheia succesului în toate domeniile. În prima zi a anului, oamenii mănâncă chiar și de șapte ori pentru a fi siguri că în următoarele 364 de zile vor avea parte de belșug.

Spartul de farfurii – Danemarca
În țara cu cei mai fericiți locuitori, o tradiție cel puțin contradictorie se respectă în noaptea de Anul Nou. Danezii strâng vesela pe care nu o folosesc și pe 31 Decembrie o spag de ușile celor dragi. Deși poate părea bizar, dar acesta este un semn de afecțiune.

Arderea sperietoarei de ciori – Ecuador
Ecuadorienii petrec trecerea anului într-un mod incendiar…la propriu. La miezul nopții, aceștia ard atât sperietori de ciori, cât și fotografii din anul ce trece, totul în numele norocului.

Cele 12 boabe de struguri – Spania

Tot pentru noroc în Anul Nou, la miezul nopții, spaniolii trebuie să își îndese 12 boabe de struguri în gură. Dacă vreți să încercați, cel mai bine aveți grijă să nu vă înecați.

Lenjerie intimă colorată – America de Sud
Locuitorii statelor din America de Sud îți pot spune de ce nu ai reușit să strângi bani în ultimul an, de ce nu ți-ai găsit dragostea sau pacea interioară.

De vină este culoarea lenjeriei intime pe care ai purtat-o în noaptea de Anul Nou, așa că ai grijă de faci anul acesta. Se spune că dacă porți chiloți roși înseamnă că îți vei găsi dragostea, galben că te vei îmbogăți și dacă vei purta albi înseamnă că îți vei găsi pacea.

Takanakuy Festival – Peru
Locuitorii din mai multe provincii din Peru, au una dintre cele mai violente tradiții de Anul Nou. Personele care au avut divergențe de-a lungul anului se bat cu pumnii, totul pentru a restabili pacea și a lăsa în Decembrie resentimentele – astfel se începe anul de la zero.

108 bătăi de clopot – Japonia
Cele 108 bătăi de clopot sunt o tradiție budistă și se crede că aduce curățenie, atât fizic, cât și spiritual. De asemenea, pe japonezii îi vei vedea mereu la miezul nopții cu zâmbetul pe buze pentru că acesta aduce noroc în următoarele 12 luni.

Găleți cu apă – Puerto Rico
În unele părți din Puerto Rico, oamenii aruncă pe geam găleți pline cu apă. Cei de acolo cred că așa vor înlătura spiritele rele ce se află în preajma locuinței și a familiei.

Cele mai dulci monede – Bolivia
Nu, nu este vorba despre bănuții de ciocolată îmbrăcați în poleială aurie, ci despre monede adevărate. Bolivienii ascund în prăjituri și alte preparate dulci, monede, iar cine le găsește trebuie să știe că va avea parte de un an plin de noroc.

Valize – Columbia
Pe 31 Decembrie, columbienii cară cu ei o valiză plină cu obiecte personale. O superstiție locală spune că cei care merg cu bagajul după ei, vor avea un an plin de călătorii în anul ce vine.

O tradiție pentru cei puternici – Rusia
Pentru că se știe deja că rușii de iau la luptă cu urșii sau fac tot felul de lucruri extreme, nici obiceiul de la trecerea dintre ani nu putea fi mai soft. Așadar, rușii din Siberia celebrează Anul Nou într-un mod inedit: oamenii sar în lacuri înghețate în timp ce țin în brațe un trunchi de copac.