Vacanţă gastronomică în Germania

În Germania puteți găsi  tot felul de restaurante, cu diverse specialități, de la mâncare grecească la mâncare chinezească, dar dacă tot sunteți aici, de ce să nu încercați ceva autentic? În topul mâncărurilor tradiționale pe care trebuie să le încercați în Germania, pe primul loc se situează cârnații. Aceștia variază de la picanți (kielbasa) la potriviți (knockwurst) și sunt însoțiți de muștarul Dusseldorf. Apoi, nu ratați mâncarea de varză murată cu oțet, tăițeii în supă sau ca garnitură și Sauerbraten – carne de vită marinată, apoi prăjită. Nu în cele din urmă, germanii s-au remarcat ca fiind mari consumatori și producători de bere. Niciodată să nu cereți o bere simplă. În fiecare regiune puteți degusta câte o specialitate de bere. Pâinea este un aliment foarte important în Germania, mai ales la micul dejun și mai rar la mesele principale. Există aproximativ 600 de sortimente de pâine, de la cea albă (Weißbrot), la intermediară (Graubrot) și neagră (Schwarzbrot). Printre cele mai populare sortimente se numără: pâine de secară și grâu (Roggenmischbrot), pâine prăjită (Toastbrot), pâine din cereale integrale (Vollkornbrot), pâine din grâu și secară (Weizenmischbrot), multi-cereale (Mehrkornbrot), secară (Roggenbrot), pâine din semințe de floarea-soarelui (Sonnenblumenkernbrot), pâine cu semințe de dovleac (Kürbiskernbrot), pâine cu ceapă (Zwiebelbrot). În regiunile turistice Bavaria și Franconia, din sudul Germaniei vă puteți desfăta cu delicatese precum Leberkas (carne tocată de porc și vită, cu ficat), Knodel (găluște sau pâine muiată), Haxen (picioare de porc sau vită, servite mai ales cu varză acră), Rostbratwurste (cârnăciori mici) și Leberknodel (găluște mari de ficat în supă limpede). Schweinwurst mit Kraut(cârnați de porc cu varză acră) este un alt fel de mâncare de neuitat. Weißwurst – cârnații albi, din șuncă de porc și carne de vită – sunt condimentați cu pătrunjel, lămâie, ceapă, nucșoară și ghimbir. Se consumă dimineața, cu muștar dulce bavarez, covrigi (Brezen) și bere. Weißwurstäquator (ecuatorul cârnaților albi) este termenul ce descrie granița culturală între sud – Bavaria și partea de nord, unde acești cârnați nu se găsesc.Bavaria este un loc aparte, unde berea este considerată un aliment de bază, iar cu ocazia festivalurilor folclorice este servită la litru (Maß). Bavarezii sunt foarte mândri de legea purității berii, conform căreia aceasta poate avea doar trei ingrediente: apă, hamei și orz. Acești locuitori se numără printre primii consumatori de bere din lume, cu 170 l pe cap de locuitor, în fiecare an. Cea mai mare concentrație de berării din lume se află în Franconia Superioară (Oberfranken), în districtul Fichtelgebirge – peste 1.000 de berării. Pe al doilea loc se află Bavaria Superioară (Oberbayern), cu un număr de 90 de berării. În regiunile turistice Saxonia și Turingia din estul Germaniei găsiți de toate, de la Linsensuppe mit Thuringer Rotwurst (supa de linte cu cârnați turingieni) la Rinderzunge în Rosinen-Sauce (limbă de vițel în sos de struguri). Kartoffelsuppe (supă de cartofi) rămâne mâncarea preferată, împreună cu Quarkkeulchen – un aperitiv făcut din lapte bătut, cartofi fierți, făină, zahăr și stafide, presărat cu scorțișoară și servit cu sos de mere. Cele mai faimoase mâncăruri din această zonă sunt găluștele și cârnații turingieni. Cârnații vin în mai multe varietăți: Thüringer mettwurst (cârnați afumați), Feldkieker (cârnați uscați la aer, până la opt luni),Thüringer leberwurst (cârnați din carne de porc și ficat fiert), Thüringer rotwurst (cârnați cu sânge).Regiunea turistică Saxonia-AnhaltWürchwitzer Spinnenkäse (Milbenkäse) este un tip de brânză produs în Würchwitz, din brânza lăsată la maturat printre mii de acarieni ce o transformă într-o delicatesă mult căutată. Acarienii secretă enzimele ce maturează brânza, care dupa o lună capată culoarea galbenă, după trei luni este maronie, iar după un an este negricioasă, fiind pe placul unui sector limitat de consumatori. Aroma este amăruie și, odată cu brânza, se mănâncă și acarienii. În regiunile turistice Saxonia Inferioară (germ. Niedersachsen) și Schleswig-Holstein. În nord-vestul Germaniei, bucătăria tradițională este maritimă, felul tipic fiind Aalsuppe – supă dulce-acrișoară de țipar aromată cu șuncă, verdeață și câteodată cu fructe ca prunele și perele. Preferatul marinarilor esteLabskaus – un amestec de carne de porc, hering, carne de vită, cartofi și verdeață. Bruntes Huhn este carne de vită sărată pe un pat de legume tocate, un fel de mâncare preferat iarna. Alte specialități locale sunt Rollmops – hering marinat cu smântână și Finkenwerder Scholle – calcan și stridii, crude sau prăjite cu brânză. În Frizia de Est ceaiul este principala băutura, această regiune consumând un sfert din importurile de ceai ale Germaniei. Aici ceaiul se face tare și se servește cu zahăr caramelizat și frișcă. De obicei se consumă cel puțin trei cești o dată. Gastronomia Berlinului Mâncărurile preferate de berlinezi includ supe, în special de varză (Kohlsuppe) și mazăre (Erbsensuppe), cu pâine neagră. Printre mâncărurile populare se mai numără Bratwurst – cârnați din carne de porc și Regensburger – cârnați picanți de porc. Totodată delicatesele specifice Berlinului sunt picioarele de porc. Pentru desert aveți la dispoziție Kugelhupf – prăjitura de cafea și Kasekuchen – prăjitura cu brânză. Regiunile turistice Hassen și Westfalia sunt faimoase pentru șunca și mâncărurile din carne de porc, servite cu budincă de mazăre și varză murată. Alte feluri specifice sunt Tuttchen – ostropel din cap și creier de vițel aromat cu diverse verdețuri și Pickert – o prăjitură din cartofi și stafide. În regiunea turistică Baden-Württemberg din jurul orașului Stuttgart puteți servi Schneckensuppe (supă de melci), spatzle (paste cu ou), sau Maultaschen (ravioli umpluți cu carne tocată, spanac și creier de vițel). Preferatele acestei regiuni sunt Geschnetzeltes (feli de carne de vițel într-un sos cremos), Gaisburger Marsch (tocană de vită) și Rostbraten (carne de vită înăbușită, servită cu varză murată sau Linsen mit Saiten – tocană de linte cu cârnați). În regiunea turistică Renania, bucătăria este caracterizată de feluri de mâncare ciudate, precum Saumagen – burtă de porc umplută cu varză murată, Schweinepfeffer – tocană foarte picantă din carne și sânge de porc, Hamchen – picioare de porc cu varză murată și cartofi. Aceste bucate sunt “spălate” cu vin nou parțial fermentat – Federweisser. Băuturi în Germania Germania este de neegalat în privința tradiției, varietății și calității berii. Cea mai obișnuită varietate se numește Vollbier și are un conținut de alcool de 4%. Ceva mai tari sunt Export cu 5% și Bockbier cu 6%. Doppelbock este o bere extră neagră, cu 6% alcool. Cea mai tare bere este Starkbierzeit. Pils și Pilsner nu sunt tari și au un conținut mai mare de hamei. În Bamberg se preferă berea “afumată” – Rauchbier, iar în Bayreuth se bea berea “aburită” –Dampfbier. Hefeweizen este o bere din drojdie fermentată și se bea cu lămâie.Berliner Weisse este o bere blondă cu aromă de zmeură sau sirop de vinarită. În ultimii ani berăriile au căpătat obiceiul de a servi berea deja amestecată cu diverse alte băuturi: Bibob (din Köstritzer),Veltins V+, Mixery (din Karlsberg) și Cab (din Krombacher). Vinurile Germaniei se caracterizează prin echilibrul natural dintre dulceață și aciditate, fiind produse în podgoriile de pe malurile râurilor Rin și Mosel, precum și ale afluenților acestora. Cele mai recomandate vinuri sunt cele albe sau rose. Potrivit legii, vinurile germane trebuie să conțină doar 85% din varietatea de struguri indicată pe eticheta. Riesling– deja clasic – variază între fructat și aromat; Weisburgunder este o gamă de vinuri seci, cu aromă de pară sau pepene, iar Scheurebe sunt vinuri  cu aromă de coacăz roșu. Vinurile germane se împart în vinuri de masă – Tafelwein și vinuri de calitate –Qualitatswein. Dacă citiți pe eticheta unei sticle de vin QbA (Qualitatswein bestimmter Anbaugebiete), înseamnă că vinul  este făcut dintr-o varietate de struguri aprobată, specifică regiunii. QmP înseamnă Qualitatswein mit Pradikat (vin cu distincție) și implică șase atribute speciale:  Kabinett, Spatlese, Auslese,Beerenauslese (BA), Eiswein, și Trockenbeerenauslese (TBA), ultimul fiind și cel mai scump. Kabinett este un vin bun ca aperitiv, cu gustări și mâncare de vițel. Auslese este ușor dulce și fructat, provenind din regiunea Mosel-Saar-Ruwer, iar Spatlese este un vin bogat, potrivit pentru mâncăruri consistente precum rață, vânat afumat și stridii. Varietățile Riesling sec (trocken) și demisec (halbtrocken) din regiunile Rheingau și Mosel-Saar-Ruwer merg foarte bine cu carne de porc, cârnați, varză acră și brânză. Riesling Spatlese și Auslese sec din regiunile Rheingau sau Pfalz merg excelent cu carne de mistreț și homar. Vinurile Beerenauslese (BA) și Trockenbeerenauslese (TBA) sunt cel mai bine servite cu mâncărurile grase sau cu o aromă puternică, precum pate din ficat de gâscă sau branzeturi grase. Termenul Schnaps se referă la băuturi spirtoase în general – în nordul și centrul țării se bea Korn (din malț) iar în sud – Obstler (din mere și pere fermentate). Eichamt reprezintă autoritatea publică ce controlează măsura în vânzări și fiecare pahar din baruri și berării are marcat semnul (Eichstrich) până unde trebuie să fie băutura. Dacă semnul nu este respectat, clientul poate refuza paharul, dacă conținutul se află sub semn. De regulă, la bere, delimitarea dintre lichid și spuma nu trebuie sa fie mai jos de un centimetru față de semn.  ]]>