Formula de salut
Formula de salut norvegiană este un simplă, se concretizează printr-o strângere fermă de mână, contact vizual şi un zâmbet. Norvegienii sunt egalitari şi simplişti; se prezintă adesea doar cu prenumele.
În situaţii particulare aceştia folosesc titlurile onorifice “Dl./Dna” alăturate numelor de familie.
Este bine să aştepţi să fii rugat să te adresezi cu prenumele, cu toate că majoritatea norvegienilor vor începe o conversaţie în acest mod.
La plecare, strângeţi mâna şi spuneţi la revedere fiecărui individ în parte.
Strângeţi mâna oamenilor în funcţie de regula primul venit, primul servit.
Modalitatea de a înmâna cadouri
Dacă eşti invitat la un norvegian acasă, eticheta cere să aduci gazdei flori, bomboane de ciocolată, produse de patiserie, vin, sau băuturi spirtoase de import.
– Florile pot fi trimise în dimineaţa dineului, astfel încât acesta să poată fi expuse seara.
– Nu oferiţi garoafe, crini sau flori albe, întrucât acestea sunt utilizate la înmormântări.
– Nu oferiţi coroniţe nici măcar dacă este Crăciunul.
– O floare în ghiveci este bine primită, mai ales în lunile de iarnă.
– Un buchet de flori sălbatice proaspăt culese este întotdeauna apreciat.
– Cadourile se deschid când se primesc.
Eticheta comportamentală la cină
Invitaţiile sunt în general formulate verbal.
Norvegienii sunt punctuali atât în situaţiile de întâlniri afaceri, cât şi în cele uzuale.
– Confirmaţi cu gaza codul ţinutei.
– Oferiţi-vă să ajutaţi gazda la pregătirea sau strângerea mesei.
– Nu discutaţi despre afaceri. Norvegienii îşi separă afacerile de viaţa personală.
– Întoarceţi invitaţia.
Manierele în timpul mesei sunt mai formale decât te-ai putea aştepta de la o cultură informală şi egalitară.
– Ţineţi furculiţa în mâna stângă şi cuţitul în mâna dreaptă în timp ce mâncaţi.
– Nu începeţi să mâncaţi până nu începe şi gazda.
– Majoritatea mâncărurilor se servesc cu tacâmuri, inclusiv sandvişurile.
– Când aţi terminat de mâncat, puneţi cuţitul şi furculiţa încrucişate pe farfurie, cu partea ascuţită în jos.
– Invitatul de onoare de sex masculin este în general aşezat în stânga gazdei şi îi mulţumeşte acestea pentru masă “takk for matten”, în numele tuturor invitaţilor.
– Gazda ţine un scurt discurs şi ridică prima paharul.
– Daţi noroc cu gazda în timpul mesei.
– Paharele care se ciocnesc pentru a da noroc trebuie să conţină băuturi alcoolice, dar nu bere.
– Când cineva dă noroc, ridicaţi paharul, uitaţi-vă la persoana respectivă, sorbiți din pahar, uitaţi-vă din nou la acea persoană, apoi repuneţi paharul pe masă.
– Persoanele de sex feminin trebuie să pună primele paharul pe masă după ce au dat noroc.
Dacă aveti de făcut completări la regulile de mai sus vă așteptam comentariile.
]]>

La Bella Figura: Arta Primei Impresii în Italia
Italia este o țară unde imaginea contează enorm, nu doar în modă, ci și în afaceri. Conceptul de “La Bella Figura” înseamnă mai mult decât