Reguli de etichetă şi obiceiuri în Norvegia

250px-Norwayflag Formula de salut Formula de salut norvegiană este un simplă, se concretizează printr-o strângere fermă de mână, contact vizual şi un zâmbet. Norvegienii sunt egalitari şi simplişti; se prezintă adesea doar cu prenumele. În situaţii particulare aceştia folosesc titlurile onorifice “Dl./Dna” alăturate numelor de familie. Este bine să aştepţi să fii rugat să te adresezi cu prenumele, cu toate că majoritatea norvegienilor vor începe o conversaţie în acest mod. La plecare, strângeţi mâna şi spuneţi la revedere fiecărui individ în parte. Strângeţi mâna oamenilor în funcţie de regula primul venit, primul servit. Modalitatea de a înmâna cadouri Dacă eşti invitat la un norvegian acasă, eticheta cere să aduci gazdei flori, bomboane de ciocolată, produse de patiserie, vin, sau băuturi spirtoase de import. – Florile pot fi trimise în dimineaţa dineului, astfel încât acesta să poată fi expuse seara. – Nu oferiţi garoafe, crini sau flori albe, întrucât acestea sunt utilizate la înmormântări. – Nu oferiţi coroniţe nici măcar dacă este Crăciunul. – O floare în ghiveci este bine primită, mai ales  în lunile de iarnă. – Un buchet de flori sălbatice proaspăt culese este întotdeauna apreciat. – Cadourile se deschid când se primesc. Eticheta comportamentală la cină Invitaţiile sunt în general formulate verbal. Norvegienii sunt punctuali atât în situaţiile de întâlniri afaceri, cât şi în cele uzuale. – Confirmaţi cu gaza codul ţinutei. – Oferiţi-vă să ajutaţi gazda la pregătirea sau strângerea mesei. – Nu discutaţi despre afaceri. Norvegienii îşi separă afacerile de viaţa personală. – Întoarceţi invitaţia. Manierele în timpul mesei sunt mai formale decât te-ai putea aştepta de la o cultură informală şi egalitară. – Ţineţi furculiţa în mâna stângă şi cuţitul în mâna dreaptă în timp ce mâncaţi. – Nu începeţi să mâncaţi până nu începe şi gazda. – Majoritatea mâncărurilor se servesc cu tacâmuri, inclusiv sandvişurile. – Când aţi terminat de mâncat, puneţi cuţitul şi furculiţa încrucişate pe farfurie, cu partea ascuţită în jos. – Invitatul de onoare de sex masculin este în general aşezat în stânga gazdei şi îi mulţumeşte acestea pentru masă “takk for matten”, în numele tuturor invitaţilor. – Gazda ţine un scurt discurs şi ridică prima paharul. – Daţi noroc cu gazda în timpul mesei. – Paharele care se ciocnesc pentru a da noroc trebuie să conţină băuturi alcoolice, dar nu bere. – Când cineva dă noroc, ridicaţi paharul, uitaţi-vă la persoana respectivă, sorbiți din pahar, uitaţi-vă din nou la acea persoană, apoi repuneţi paharul pe masă. – Persoanele de sex feminin trebuie să pună primele paharul pe masă după ce au dat noroc. Dacă aveti de făcut completări la regulile de mai sus vă așteptam comentariile. ]]>

Vrei să ne conectăm? Click...

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

De interes

Efectul limbii materne

Raportul CX multilingv Unbabel Global 2021 Ce se află între construirea încrederii și blocarea creșterii Prezentare generală a sondajului Data derulării: 26 august 2021 Regiuni

Citește »

Servicii traducere