Reguli de etichetă şi obiceiuri în Norvegia

250px-Norwayflag Formula de salut Formula de salut norvegiană este un simplă, se concretizează printr-o strângere fermă de mână, contact vizual şi un zâmbet. Norvegienii sunt egalitari şi simplişti; se prezintă adesea doar cu prenumele. În situaţii particulare aceştia folosesc titlurile onorifice “Dl./Dna” alăturate numelor de familie. Este bine să aştepţi să fii rugat să te adresezi cu prenumele, cu toate că majoritatea norvegienilor vor începe o conversaţie în acest mod. La plecare, strângeţi mâna şi spuneţi la revedere fiecărui individ în parte. Strângeţi mâna oamenilor în funcţie de regula primul venit, primul servit. Modalitatea de a înmâna cadouri Dacă eşti invitat la un norvegian acasă, eticheta cere să aduci gazdei flori, bomboane de ciocolată, produse de patiserie, vin, sau băuturi spirtoase de import. – Florile pot fi trimise în dimineaţa dineului, astfel încât acesta să poată fi expuse seara. – Nu oferiţi garoafe, crini sau flori albe, întrucât acestea sunt utilizate la înmormântări. – Nu oferiţi coroniţe nici măcar dacă este Crăciunul. – O floare în ghiveci este bine primită, mai ales  în lunile de iarnă. – Un buchet de flori sălbatice proaspăt culese este întotdeauna apreciat. – Cadourile se deschid când se primesc. Eticheta comportamentală la cină Invitaţiile sunt în general formulate verbal. Norvegienii sunt punctuali atât în situaţiile de întâlniri afaceri, cât şi în cele uzuale. – Confirmaţi cu gaza codul ţinutei. – Oferiţi-vă să ajutaţi gazda la pregătirea sau strângerea mesei. – Nu discutaţi despre afaceri. Norvegienii îşi separă afacerile de viaţa personală. – Întoarceţi invitaţia. Manierele în timpul mesei sunt mai formale decât te-ai putea aştepta de la o cultură informală şi egalitară. – Ţineţi furculiţa în mâna stângă şi cuţitul în mâna dreaptă în timp ce mâncaţi. – Nu începeţi să mâncaţi până nu începe şi gazda. – Majoritatea mâncărurilor se servesc cu tacâmuri, inclusiv sandvişurile. – Când aţi terminat de mâncat, puneţi cuţitul şi furculiţa încrucişate pe farfurie, cu partea ascuţită în jos. – Invitatul de onoare de sex masculin este în general aşezat în stânga gazdei şi îi mulţumeşte acestea pentru masă “takk for matten”, în numele tuturor invitaţilor. – Gazda ţine un scurt discurs şi ridică prima paharul. – Daţi noroc cu gazda în timpul mesei. – Paharele care se ciocnesc pentru a da noroc trebuie să conţină băuturi alcoolice, dar nu bere. – Când cineva dă noroc, ridicaţi paharul, uitaţi-vă la persoana respectivă, sorbiți din pahar, uitaţi-vă din nou la acea persoană, apoi repuneţi paharul pe masă. – Persoanele de sex feminin trebuie să pună primele paharul pe masă după ce au dat noroc. Dacă aveti de făcut completări la regulile de mai sus vă așteptam comentariile. ]]>

Vrei să ne conectăm? Click...

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

De interes

Servicii traducere