Portughezii în relaţiile de afaceri!

setting-up-business-in-portugal Ştiaţi că …

  • Atunci când încep o relaţie de afaceri, portughezii pornesc de la ipoteza sinceră că între cele două părţi există încredere. Aceasta abordare este atât de naturală, încăt ei nu întâmpină niciun fel de dificultăţi în crearea unei ambianţe plăcute, nici măcar în etapele incipiente ale discuţiei.
  • Deşi organizarea firmelor se face pe baza ierarhiei verticale (cea mai mare autoritate având-o persoana din vârf), managerii portughezi evită conflictele directe cu angajaţii ori de câte ori este posibil, adoptând o manieră blândă de adresare şi ţinând cont de problemele personale ale subordonaţilor. Aceeaşi atitudine prietenoasă se poate observa şi în relaţiile acestora cu clienţii.
  • În Portugalia, clienţii sunt consideraţi prieteni. Există tendinţa de a desfăşura afaceri bazându-te în mare parte pe bunele relaţii personale şi pe încrederea reciprocă a persoanelor.
custom_portugal_flag_car_air_freshener-r3331e31ae7bf41188530c3a05b6cb366_zrsge_324
  • Portughezii sunt mai oficiali în adresare decât spaniolii, care astăzi folosesc forma “tu” în orice ocazie. În Portugalia, “tu” se traduce prin “O Senhor/ A Senhora”, “tu” sau “Voce”, aceste forme putând fi combinate cu prenumele, numele persoanei sau cu titluri, ca “Professor” sau “Engenheiro”. Combinaţiile sunt multiple. Când aveţi îndoieli, este recomandabil să greşiţi în favoarea formalismului. Nu ezitaţi să vă adresaţi cu “Doutor” oricărei persoane superioare în rang.
 
  • Portughezii se numără printre cei mai buni negociatori din lume. Când au negociat condiţiile aderării lor la Piaţa Comună (Comunitatea Europeană), concomitent cu spaniolii, au obţinut condiţii mult mai bune decât confraţii lor iberici.
 
  • Pretind că plătesc şi cer să fie plătiţi cu promptitudine.
 
  • Onoarea naţională nu este un factor important. Portughezii nu sunt sensibili la probleme de rasă, religie sau culoare.
 
  • Stilul lor de comunicare este personal, elocvent, afectiv, însă mai reţinut decât al italienilor sau al spaniolilor (influenţa atlantică).
  Așteptăm completările voastre ….]]>