De-a lungul istoriei, limbajul a evoluat constant, iar natura profundă și complexă a modului în care comunicăm este, probabil, motivul pentru care suntem specia dominantă pe Pământ.
Am evoluat mult de la pictura peșterilor și dansul de război al strămoșilor noștri și de când comunicarea scrisă era nouă (acum 30.000 de ani); acum am trecut pragul de 1.000.000 de cuvinte doar în limba engleză.
Tehnologia a fost întotdeauna unul dintre factorii majori în evoluția limbajului și a comunicării, dar în ultimii ani, odată cu apariția tehnologiei digitale, aceste lucruri au fost transformate complet, posibil pentru totdeauna.
Pe tărâmul limbilor naturale – engleza, italiana, japoneza – cuvintele și alte expresii gramaticale preiau noi semnificații, care pornesc ca bază ale unui sens preexistent. Comunicarea umană are rădăcini evolutive profunde, caracterizate prin natura sa inerent cooperantă. Și când apare, se schimbă și continuă să evolueze în diferite contexte de utilizare: folosirea ei fiind chiar motorul schimbării limbii.
În timp ce acesta este un proces natural, noua tehnologie avansează prin mijloace disponibile pentru interacțiunea interpersonală.
Nu există nicio îndoială că digitalizarea și internetul au redefinit modul în care comunicăm. Putem comunica pe distanțe uriașe, putem lua legătura cu oameni pe care, în trecut, nu am fi avut ocazia să îi întâlnim.
Internetul, probabil cea mai mare evoluție în comunicare, este construit în sine pe o bază a limbajului. După cum spunea Bill Gates, “conținutul este rege”, iar internetul este guvernat de cuvântul scris.
Ca urmare a nenumăratelor metode pe care le putem folosi acum pentru a comunica, limba noastră s-a diversificat și în moduri pe care probabil că nu le-am prezis niciodată.
Mai simplu spus – acum sunt multe alte cuvinte. Internetul, cu straturile sale de interconectare și nesfârșite surse de inspirație, a dus la nenumărați termeni și completări la vocabularul nostru.
Aceasta include lucruri precum abrevierile acum recunoscute oficial, cum ar fi „lol” (râs), care nu sunt folosite exclusiv pe tărâmul digital – mulți dintre noi vor fi auziți spunând „lol” cu voce tare. Inevitabil, unele dintre modalitățile prin care lumea digitală a afectat limbajul au fost mai puțin pozitive.
Acesta a fost și cazul Federației Mondiale de Taekwondo, care a fost obligată să-și schimbe numele din cauza “conotațiilor negative” asociate cu inițialele sale (WTF) – termen din argoul online, folosit în mesajele text și pe site-urile de rețele sociale, pentru a arăta surprinderea, enervarea sau nepăsarea.
Organizația folosise numele anterior de când a fost înființată în 1973. Cu toate acestea, “În era digitală, acronimul federației noastre a dezvoltat conotații negative care nu au legătură cu organizația noastră, și de aceea a fost important să redenumim pentru a relaționa mai bine cu fanii noștri”, declara Choue Chung, președintele organizației. Adaptarea la era digitală nu a fost ușoară pentru Federația Mondială de Taekwondo.
Într-o lume în care cuvintele pot sa apară, să dispară și să-și asume un sens nou într-un spațiu atât de scurt de timp, a ține pasul cu limbajul nostru în evoluție nu a fost niciodată mai important.
Era informației sau era digitală se caracterizează tocmai prin capacitatea indivizilor de a transfera și comunica informații într-un mod liber și de a avea acces instantaneu la informații care ar fi fost dificil sau imposibil de găsit anterior.
Prin proiectul “Poeme in subteran”, o poezie scrisă de Marin Sorescu, tradusă în limba engleză cu ajutorul unor poeți irlandezi, înainte de 1990, poate fi citită astăzi în metrourile londoneze. Este un proiect care are mai bine de 30 de ani, fiind lansat în 1986, la inițiativa scriitoarei americane Judith Chernaik, care a dorit să contribuie astfel la popularizarea acestui gen literar.
Așadar, prin expunerea la un poet sau la opera lor, faptul că oamenii citesc acele cuvinte pe naveta lor și apoi merg și o caută este o dovadă a puterii mediului și cuvintelor. În acele condiții, emoțiile și rezonanțele au capacitatea de a-i prinde pe oameni cu garda jos.
Vremurile se schimbă, dar puterea poeziei ca formă de artă educativă și emotivă nu se va schimba niciodată.
De la începutul secolului XXI, dispozitivele, aplicațiile și platformele de comunicații digitale au inundat lumea comunicării interpersonale între indivizi din întreaga lume.
Pe de o parte, o astfel de conexiune poate avea implicații pozitive pentru socializare, implicare în viața socială și politică a societății. Cu toate acestea, efectele negative au loc și ele, prin folosirea excesivă a argoului din social media care poate duce la afectarea abilităților verbale și scrise.