O primăvară fericită!

Mărțișorul, această tradiție milenară, continuă să se păstreze și în zilele noastre. Obiceiul este sărbătorit și în alte țări, la fel de colorat și plin de farmec.

Republica Moldova, Albania, Bulgaria, Serbia sau Macedonia au acestă tradiție comună, care se presupune că are rădăcini tracice, strămoșii acestor popoare.

În Albania, mărtișorul este numit “lidhka”. Acesta este purtat de copii începand cu 14 martie, până la aparitia primelor rândunici, când este agățat de creanga unui copac, fiind privit ca o modalitate de a alunga spiritele rele.

În Republica Moldova mărțișorul este oferit atât femeilor, cât și bărbaților.

În Bulgaria mărțițorul este numit martenița, iar în ziua de 1 martie este sărbătorită Baba Marta.

Martenița este formată din tradiționalul șnur de ață alba și roșie, însă de acesta sunt legate două păpuși confecționate din lână. Acestea poartă numele de “Pizho”.

În Macedonia la fel ca în România, simbolurile primăverii nu sunt lipsite de șnurul împletit cu alb și roșu, purtate de copii, băieți și fete. Culorile alb și rosu sunt considerate a fi semn de recunoaștere pentru rândunici, care știu în felul acesta, exact unde să vină și să aducă daruri pentru copii, în preajma sărbătorilor pascale.