Crème Brûlée

De-a lungul timpului atât englezii, cât şi francezii, ba chiar şi spaniolii şi-au disputat originea acestei delicioase reţete. Cu toate acestea, rămâne un mister unde a apărut pentru prima dată. De-a lungul timpului atât englezii, cât şi francezii, ba chiar şi spaniolii şi-au disputat originea acestei delicioase reţete. Cu toate acestea, rămâne un mister unde a apărut pentru prima dată.

Spaniolii susţin că faimoasa “cremă catalană” este predecesoarea apetisantei “crème  brûlée” în ciuda faptului că ibericii nu pregătesc “crema catalană” în bain-marine, aşa cum se procedează în cazul “crème brûlée”. Prima referire la această reţetă provine din anul 1671, când a apărut în cartea de bucate a lui François Massialot, unul dintre cei mai prestigioşi bucătari francezi ai vremii. 208 ani mai târziu, adică în 1879, crème brûlée a fost introdusă în meniul meselor festive de la Colegiul Trinity din Cambridge sub denumirea de “cremă arsă Trinity” sau, pur şi simplu, “Trinity Crème Brûlée”. În cele ce urmează, vă prezentăm versiunea clasică a reţetei, cu aromă de vanilie.  Alte arome care se folosesc la prepararea acestui desert sunt: lămâie, portocală, rozmarin, ciocolată, cafea, lichioruri, fructe, chiar şi ghimbir. Ingrediente pentru 8 boluri: 2 căni de smântână dulce; 8 gălbenuşuri de ouă; 1/3 cană de zahăr  (aproximativ  80 g zahăr); 1 lingură de esenţă de vanilie; 2 linguriţe de zahăr pentru crusta de caramel; Mod de preparare: Preîncălziţi cuptorul la 160 grade. Într-o cratiţă aflată la foc mediu se amestecă zahărul împreună cu smântâna dulce. Se amestecă timp de 4-5 minute până când smântâna începe să facă bule. Într-un castron se bat cele 8 gălbenuşuri de ou împreună cu vanilia, până ce conţinutul se omogenizează şi are culoarea galben deschis. Crema fierbinte de smântână se toarnă treptat peste gălbenuşuri, amestecând permanent. În cazul în care compoziţia are aspect granulat, atunci puteţi să o strecuraţi printr-o sită fină. Compoziţia se toarnă în 8 castroane, boluri, “ramekin”-uri. Acestea se aşează într-o tavă care se umple cu apă caldă până când nivelul apei ajunge la jumătatea castroanelor. Se dă la cuptor timp de 40-45 minute.  Se scot din cuptor şi se lasă la răcit. După ce s-au răcit, cele 8 boluri se scot din tavă şi se lasă în frigider pe parcursul unei nopţi. Înainte de servire se presară zahărul rămas (2 linguriţe) peste bolurile cu crema şi se “arde” cu ajutorul aparatului de caramelizat sau cu o torţă de bucătărie (maxim 3 minute). Dacă nu aveţi aparat pentru caramelizat, atunci puteţi carameliza în mod clasic un pic de zahăr, iar compoziţia fierbinte o veţi turna peste cele 8 boluri cu cremă. Puteţi obţine crusta de caramel şi cu ajutorul cuptorului, aşezând bolurile sub grill, astfel încât focul să vină din partea superioară a cuptorului.

Spaniolii susţin că faimoasa “cremă catalană” este predecesoarea apetisantei “crème  brûlée” în ciuda faptului că ibericii nu pregătesc “crema catalană” în bain-marine, aşa cum se procedează în cazul “crème brûlée”. Prima referire la această reţetă provine din anul 1671, când a apărut în cartea de bucate a lui François Massialot, unul dintre cei mai prestigioşi bucătari francezi ai vremii. 208 ani mai târziu, adică în 1879, crème brûlée a fost introdusă în meniul meselor festive de la Colegiul Trinity din Cambridge sub denumirea de “cremă arsă Trinity” sau, pur şi simplu, “Trinity Crème Brûlée”. În cele ce urmează, vă prezentăm versiunea clasică a reţetei, cu aromă de vanilie.  Alte arome care se folosesc la prepararea acestui desert sunt: lămâie, portocală, rozmarin, ciocolată, cafea, lichioruri, fructe, chiar şi ghimbir. Ingrediente pentru 8 boluri: 2 căni de smântână dulce; 8 gălbenuşuri de ouă; 1/3 cană de zahăr  (aproximativ  80 g zahăr); 1 lingură de esenţă de vanilie; 2 linguriţe de zahăr pentru crusta de caramel; Mod de preparare: Preîncălziţi cuptorul la 160 grade. Într-o cratiţă aflată la foc mediu se amestecă zahărul împreună cu smântâna dulce. Se amestecă timp de 4-5 minute până când smântâna începe să facă bule. Într-un castron se bat cele 8 gălbenuşuri de ou împreună cu vanilia, până ce conţinutul se omogenizează şi are culoarea galben deschis. Crema fierbinte de smântână se toarnă treptat peste gălbenuşuri, amestecând permanent. În cazul în care compoziţia are aspect granulat, atunci puteţi să o strecuraţi printr-o sită fină. Compoziţia se toarnă în 8 castroane, boluri, “ramekin”-uri. Acestea se aşează într-o tavă care se umple cu apă caldă până când nivelul apei ajunge la jumătatea castroanelor. Se dă la cuptor timp de 40-45 minute.  Se scot din cuptor şi se lasă la răcit. După ce s-au răcit, cele 8 boluri se scot din tavă şi se lasă în frigider pe parcursul unei nopţi. Înainte de servire se presară zahărul rămas (2 linguriţe) peste bolurile cu crema şi se “arde” cu ajutorul aparatului de caramelizat sau cu o torţă de bucătărie (maxim 3 minute). Dacă nu aveţi aparat pentru caramelizat, atunci puteţi carameliza în mod clasic un pic de zahăr, iar compoziţia fierbinte o veţi turna peste cele 8 boluri cu cremă. Puteţi obţine crusta de caramel şi cu ajutorul cuptorului, aşezând bolurile sub grill, astfel încât focul să vină din partea superioară a cuptorului.]]>