Coq au vin

Coq-Au-Vin Mod de preparare Se începe cu arpagicul: acesta se coace în cuptor, la 200C timp de 10-15 minute, până se înmoaie. Mod de preparare Se începe cu arpagicul: acesta se coace în cuptor, la 200C timp de 10-15 minute, până se înmoaie. Se taie la un capăt şi se strânge de la celălalt capăt, astfel încât ceapa să iasă din coajă. Se păstează până este nevoie de el. Pulpele spălate şi uscate se presară cu sare şi piper negru. Se trec apoi prin făină şi se scutură de exces. Într-o tigaie largă, se prăjesc pulpele în uleiul încins, pe ambele părţi, până se rumenesc uşor. Se scot într-o tavă care merge la cuptor şi care să le cuprindă perfect (aveţi grijă ca tava să nu fie prea mare). În uleiul din tigaie se adaugă ceapă tocată şi se căleşte până se înmoaie. Se adaugă usturoiul pisat şi se mai căleşte 1 minut. Se stinge totul cu vin, supă şi oţet balasmic. Se adaugă condimentele (dafin, rozmarin, cimbru, cuişoare) şi se aduce la fierbere. Acest sos fierbinte se toarnă peste pulpe. Se acoperă tava cu pulpele cu folie de aluminiu (aveţi grijă să fie bine sigilată, să nu se evapore lichidul). Se dă tava la cuptor, la 150C, şi se coace cca. 1 oră. Se scoate tava şi se verifică pulpele cu o furculiţă (aceasta trebuie să intre uşor în carne). Dacă nu sunt făcute, se acoperă la loc şi se mai lasă până ce carnea se frăgezeşte bine. Cât timp se face carnea se prăjeşte baconul până-şi lasă grăsimea. Se adaugă ciupercile curăţate de codiţe şi tăiate felii şi se călesc până încep să-şi lase sucul (cca. 2 minute). Se adaugă arpagicul copt şi pudra de hribi. Se amestecă bine şi se mai lasă 1 minut la călit. Se scot din tigaie şi se ţin până ce este nevoie de ele. Se scot pulpele pe un platou şi se acoperă cu o folie de aluminu, ca să stea calde. Sosul din tavă se strecoară. Se pune sosul strecurat în tigaia în care s-au călit baconul şi ciupercile. Se fierbe până scade la jumătate, cca. 5 minute. Se adaugă untul şi se fierbe până ce acesta este complet topit. Se adaugă amestecul de bacon, ciuperci şi arpagic. Se dau la fiert încă 1 minut. Pulpele se pun în tava cuptorului şi se introduc sub grill-ul pornit la maxim. Se coc până ce pielea devine rumenă şi crocantă. La servire se pune în farfurie garnitura, apoi se toarnă sos şi deasupra se aşează câte o pulpă rumenită. Ingrediente  pentru 4 porţii:     4 pulpe întregi de cocoş 1 ceapă medie 2 căţei usturoi 150 ml vin roşu sec (Pinot Noir) 200 ml supă de pui 1 lingură oţet balsamic 1/4 linguriţă cimbru uscat 1 fir rozmarin 1 foaie dafin 3 cuişoare 3 linguri ulei 2 linguri făină sare piper negru  Ingrediente pentru sos 40 bucăţi arpagic (ceapă mică) 150 gr bacon (neafumat sau foarte uşor afumat) 250 gr ciuperci 1 linguriţă pudră de hribi 1 lingură unt Et voilà! Bon appétit!Se taie la un capăt şi se strânge de la celălalt capăt, astfel încât ceapa să iasă din coajă. Se păstează până este nevoie de el. Pulpele spălate şi uscate se presară cu sare şi piper negru. Se trec apoi prin făină şi se scutură de exces. Într-o tigaie largă, se prăjesc pulpele în uleiul încins, pe ambele părţi, până se rumenesc uşor. Se scot într-o tavă care merge la cuptor şi care să le cuprindă perfect (aveţi grijă ca tava să nu fie prea mare). În uleiul din tigaie se adaugă ceapă tocată şi se căleşte până se înmoaie. Se adaugă usturoiul pisat şi se mai căleşte 1 minut. Se stinge totul cu vin, supă şi oţet balasmic. Se adaugă condimentele (dafin, rozmarin, cimbru, cuişoare) şi se aduce la fierbere. Acest sos fierbinte se toarnă peste pulpe. Se acoperă tava cu pulpele cu folie de aluminiu (aveţi grijă să fie bine sigilată, să nu se evapore lichidul). Se dă tava la cuptor, la 150C, şi se coace cca. 1 oră. Se scoate tava şi se verifică pulpele cu o furculiţă (aceasta trebuie să intre uşor în carne). Dacă nu sunt făcute, se acoperă la loc şi se mai lasă până ce carnea se frăgezeşte bine. Cât timp se face carnea se prăjeşte baconul până-şi lasă grăsimea. Se adaugă ciupercile curăţate de codiţe şi tăiate felii şi se călesc până încep să-şi lase sucul (cca. 2 minute). Se adaugă arpagicul copt şi pudra de hribi. Se amestecă bine şi se mai lasă 1 minut la călit. Se scot din tigaie şi se ţin până ce este nevoie de ele. Se scot pulpele pe un platou şi se acoperă cu o folie de aluminu, ca să stea calde. Sosul din tavă se strecoară. Se pune sosul strecurat în tigaia în care s-au călit baconul şi ciupercile. Se fierbe până scade la jumătate, cca. 5 minute. Se adaugă untul şi se fierbe până ce acesta este complet topit. Se adaugă amestecul de bacon, ciuperci şi arpagic. Se dau la fiert încă 1 minut. Pulpele se pun în tava cuptorului şi se introduc sub grill-ul pornit la maxim. Se coc până ce pielea devine rumenă şi crocantă. La servire se pune în farfurie garnitura, apoi se toarnă sos şi deasupra se aşează câte o pulpă rumenită. Ingrediente  pentru 4 porţii:     4 pulpe întregi de cocoş 1 ceapă medie 2 căţei usturoi 150 ml vin roşu sec (Pinot Noir) 200 ml supă de pui 1 lingură oţet balsamic 1/4 linguriţă cimbru uscat 1 fir rozmarin 1 foaie dafin 3 cuişoare 3 linguri ulei 2 linguri făină sare piper negru  Ingrediente pentru sos 40 bucăţi arpagic (ceapă mică) 150 gr bacon (neafumat sau foarte uşor afumat) 250 gr ciuperci 1 linguriţă pudră de hribi 1 lingură unt Et voilà! Bon appétit!]]>