Bucătăria portugheză

 

Bucătăria portugheză

Arta culinară portugheză este destul de puţin cunoscută în lume, rămânând oarecum în umbra preparatelor spaniole, atât de lăudate. Însă influenţele mediteraneene, europene şi arabe au creat în Portugalia…

Bucătăria portugheză

Arta culinară portugheză este destul de puţin cunoscută în lume, rămânând oarecum în umbra preparatelor spaniole, atât de lăudate. Însă influenţele mediteraneene, europene şi arabe au creat în Portugalia… Arta culinară portugheză este destul de puţin cunoscută în lume, rămânând oarecum în umbra preparatelor spaniole, atât de lăudate. Însă influenţele mediteraneene, europene şi arabe au creat în Portugalia o bucătărie bogată şi variată, cu preparate simple, condimentate cu cele mai exotice arome: piper roşu, ghimbir, coriandru, şofran, nucşoară şi vin de Porto. Ingredientele de bază ale bucătăriei portugheze sunt peştele, fructele de mare, carnea de porc, ouăle, supele şi prăjiturile, gătite după reţete europene, dar condimentate în stil arab. Reţeta CALDO VERDE:

Bucătăria portugheză

Ingrediente (pentru 4 porţii)
  • 200 grame de varză proaspătă;
  • 500 grame cartofi;
  • o ceapă;
  • doi căţei de usturoi;
  • 2-3 fire de pătrunjel;
  • 4 sau 8 felii de cârnat chorizo (depinde de dorinţă, o felie sau două în fiecare porţie);
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • sare
Mod de preparare: Daţi la o parte frunzele exterioare ale verzei, scoateţi mijlocul şi tăiaţi baza tare a verzei. Spălaţi apoi restul verzei până când aceasta nu mai lasă urme verzulii în apă şi puneţi-o deoparte. Curăţaţi de coajă cartofii şi ceapă, tăiaţi-le apoi bucăţi mici şi puneţi-le într-un vas cu apă (cam un litru, maxim un litru şi jumătate), la fiert, alături de 3 linguri de ulei de măsline şi de căţeii de usturoi, pisaţi. Acoperiţi totul cu un capac şi lăsati să fiarbă la foc mic pentru 15 minute. Între timp, tăiaţi varza spălată în fâşii subţiri. După ce cartofii şi ceapă s-au fiert, strecuraţi partea lichidă de ingrediente, punând deoparte zeama scursă. Faceţi acum un piureu din cartofii, ceapa şi usturoiul care s-au fiert. Dupa ce piureul este gata, adăugaţi deasupra zeama scursă înainte, varza tăiată fâşii, feliuţele de cârnaţi chorizo, sare după gust şi amestecaţi un pic toate aceste ingrediente. Puneţi iar la fiert acest amestec, la foc mic, şi lăsaţi-l să fiarbă timp de 15 minute. La final, când puneţi supa în farfurii, presăraţi pe fiecare porţie pătrunjel mărunţit şi puţin ulei de măsline extravirgin. Poftă bună! Pont: feliile de cârnaţi chorizo nu sunt obligatorii, aşa că dacă doriţi să obţineţi o supă pentru vegetarieni, renunţaţi la acest ingredient. Sursa: www.culinar.ro si www.dietetik.ro   Arta culinară portugheză este destul de puţin cunoscută în lume, rămânând oarecum în umbra preparatelor spaniole, atât de lăudate. Însă influenţele mediteraneene, europene şi arabe au creat în Portugalia o bucătărie bogată şi variată, cu preparate simple, condimentate cu cele mai exotice arome: piper roşu, ghimbir, coriandru, şofran, nucşoară şi vin de Porto. Ingredientele de bază ale bucătăriei portugheze sunt peştele, fructele de mare, carnea de porc, ouăle, supele şi prăjiturile, gătite după reţete europene, dar condimentate în stil arab. Reţeta CALDO VERDE:

Bucătăria portugheză

Ingrediente (pentru 4 porţii)
  • 200 grame de varză proaspătă;
  • 500 grame cartofi;
  • o ceapă;
  • doi căţei de usturoi;
  • 2-3 fire de pătrunjel;
  • 4 sau 8 felii de cârnat chorizo (depinde de dorinţă, o felie sau două în fiecare porţie);
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • sare
Mod de preparare: Daţi la o parte frunzele exterioare ale verzei, scoateţi mijlocul şi tăiaţi baza tare a verzei. Spălaţi apoi restul verzei până când aceasta nu mai lasă urme verzulii în apă şi puneţi-o deoparte. Curăţaţi de coajă cartofii şi ceapă, tăiaţi-le apoi bucăţi mici şi puneţi-le într-un vas cu apă (cam un litru, maxim un litru şi jumătate), la fiert, alături de 3 linguri de ulei de măsline şi de căţeii de usturoi, pisaţi. Acoperiţi totul cu un capac şi lăsati să fiarbă la foc mic pentru 15 minute. Între timp, tăiaţi varza spălată în fâşii subţiri. După ce cartofii şi ceapă s-au fiert, strecuraţi partea lichidă de ingrediente, punând deoparte zeama scursă. Faceţi acum un piureu din cartofii, ceapa şi usturoiul care s-au fiert. Dupa ce piureul este gata, adăugaţi deasupra zeama scursă înainte, varza tăiată fâşii, feliuţele de cârnaţi chorizo, sare după gust şi amestecaţi un pic toate aceste ingrediente. Puneţi iar la fiert acest amestec, la foc mic, şi lăsaţi-l să fiarbă timp de 15 minute. La final, când puneţi supa în farfurii, presăraţi pe fiecare porţie pătrunjel mărunţit şi puţin ulei de măsline extravirgin. Poftă bună! Pont: feliile de cârnaţi chorizo nu sunt obligatorii, aşa că dacă doriţi să obţineţi o supă pentru vegetarieni, renunţaţi la acest ingredient. Sursa: www.culinar.ro si www.dietetik.ro  ]]>