ATI-urile din spitale se bazează pe telemedicină, în plină criză COVID-19, în America

(Reuters) – Dat fiind că pandemia de coronaviroză se răspândește în orașele mici și zonele rurale ale Americii, Dr. Tallulah Holmstrom a văzut fețe familiare care au fost în secția ei de terapie intensivă din Camden, Carolina de Sud.

Tallulah Holmstrom, directorul medical, poartă echipament de protecție în secția ei de terapie intensivă și discută despre boala  produsă de coronavirus (COVID-19) cu Isabelle Kopec, medic de terapie intensivă din St. Louis, care monitorizează pacienți de la distanță în Statele Unite pentru Secția de terapie intensivă avansată, la spitalul KershawHealth în Camden, Carolina de Sud, S.U.A., 25 August, 2020. Kathryn Van Aernum, pentru KershawHealth/Handout, via REUTERS

Originară din acest sătuc cu 7000 locuitori, Holstrom a văzut cum secția de ATI era amenințată în ultimii ani cu desființarea, întrucât specialiștii au plecat în orașe mai mari.  Acum, medici aflați la distanță ajută la tratarea pacienților cu COVID-19 din comunitate, mulțumită tehnologiei.

KershawHealth, spitalul local, a instalat camere video și alte echipamente pentru a asigura monitorizare 24-ore de către o companie care angajează medici și asistente la distanță. Lucrând în cubicule în St. Louis, Houston și Honolulu, ca și din alte țări, cum sunt Israel și India, acest personal medical supraveghează semnele vitale ale pacienților pe ecrane ale calculatoarelor și discută cu personalul local prin apeluri video despre medicamente și tratamente. Angajații KershawHealth pot solicita ajutor de urgență de la acești tele-specialiști, prin apăsarea unui buton de pe perete.

Holmstrom a spus că acele schimbări au început în urmă cu patru ani, ajutând spitalul ei să gestioneze mai bine criza actuală. În timp ce Camden și zonele adiacente ale Kershaw County au avut mai mult de 1.600 infecții confirmate și 34 decese, tehnologia permițându-le multora dintre pacienții cu COVID-19 din zonă să fie spitalizați aproape de casă.

”Acum, un pacient poate privi din patul său de ATI de aici și o poate vedea pe fiica sau fiul unui prieten îngrijindu-l, sau pe cineva cu care merg la biserică,” a spus Holmstrom, directorul medical al KershawHealth.

Camden face parte din numărul tot mai mare de comunități care se bazează pe această formă elaborată de telemedicină, pentru a face față la numărul foarte mare de cazuri de COVID-19 și pentru a gestiona valurile impredictibile.

Cu mult înainte de criza actuală, părți extinse din zona rurală a Americii nu aveau acces la îngrijire medicală avansată. Peste 130 spitale rurale au fost închise în Statele Unite începând cu 2010, inclusiv 18 anul trecut, conform cercetătorilor de la Universitatea din Carolina de Nord.

Zonele rurale tind să aibă rate mai mari de afecțiuni cronice, așa cum sunt diabetul și hipertensiunea. Populațiile lor sunt deseori mai vârstnice și mai sărace – ceea ce le face mai vulnerabile la COVID-19.

Chiar dacă există paturi disponibile, este greu de găsit personal calificat. Se estimează că 43 state, inclusiv Carolina de Sud, se confruntă cu o lipsă de medici cu înaltă specializare de ATI, cunoscuți ca intensiviști, conform cercetătorilor de la Universitatea George Washington. Aceste situații se pot înrăutăți odată cu spitalizările în multe state, care sunt previzionate să ajungă la un maxim în această toamnă, atunci când coronavirusul se suprapune cu sezonul de gripă, conform Patricia Pittman, director al Institutului universitar Mullan pentru echitate pentru forța de muncă din sănătate.

”Nimeni nu sugerează că telemedicina este cea mai bună soluție, însă este, probabil, una dintre cele mai puțin proaste,” a declarat ea. ”Este cu siguranță mai bine decât să nu ai pe nimeni și să trimiți oamenii cu elicopterul.”

ANALIZA SCALĂRII

Aproximativ o treime dintre spitalele americane întrebate în 2017 au declarat că au avut acces la un program formal de telemedicină pentru pacienții foarte bolnavi. Studiile au arătat că telemedicina poate fi de folos pentru pacienții din secțiile de ATI, prin promovarea bunelor practici susținute de dovezi medicale și prin reducerea complicațiilor. În timpul pandemiei, spun medicii, a ajutat la economia de echipament de protecție și a redus expunerea personalului la virus.

Pot exista, de asemenea, și dezavantaje, dacă medicii încearcă să monitorizeze prea mulți pacienți în același timp, fapt care poate conduce la decizii slabe sau chiar la erori medicale. Tele-ATI necesită, în general, ca medicii care lucrează de la distanță șă aibă un atestat, în fiecare stat unde sunt persoane spitalizate.

Administrația Trump a simplificat regulile referitoare la telemedicină în timpul pandemiei și a extins rambursarea prin Medicare. Acțiuni ale companiilor de telemedicină, precum Teladoc Health Inc, au crescut, pacienții bucurându-se de consultațiile online.

Sutter Health, un spital mare din California, a declarat că gestionează peste 300 paturi de ATI, în 18 spitale din Sacramento și din San Francisco.

La începutul acestei luni, în centrul din Sacramento, Dr. Vanessa Walker a verificat de la distanță un pacient care fusese scos de pe ventilator mai devreme în acea zi, la spitalul Sutter’s Roseville, la aproximativ 25 mile depărtare. Utilizând niște căști și o cameră video, ea a apăsat pe numele pacientului pe ecranul său, ceea ce a determinat un zgomot de sonerie pentru a notifica pacientul că ea avea să se conecteze în salon via video.

”Nu vă obosiți. Altfel, sunteți bine,” i-a spus ea pacientului.

Walker, directorul medical al departamentului de ATI electronic al Sutter, pentru spitalele sale din California, Central Valley, a avut o gamă largă de informații prin cele șase monitoare de pe biroul său. Ea putea vedea dosare medicale și multiple evaluări ale plămânilor pacienților, înainte și după tratament.

ATENȚIE

Cum tehnologia este în dezvoltare, grupurile pentru siguranța pacienților avertizează spitalele să nu se grăbească. Acestea spun că o cameră video și un calculator nu pot înlocui specialiștii pregătiți, care stau lângă pacient și pot acționa rapid în cazul complicațiilor care amenință viața.

Grupul Leapfrog, o organizație nonprofit care monitorizează siguranța pacienților, recomandă ca un medic certificat în terapie intensivă să facă o evaluare în persoană, zilnic, a fiecărui pacient din secția de ATI, înainte de a transfera monitorizarea către colegii aflați la distanță Grupul susține că medicii la distanță ar trebui să aibă mai puțini pacienți, dacă nu pot răspunde solicitărilor de la personalul din teritoriu în mai puțin de cinci minute și evalua pacientul.

Steve Burrows, un scenarist din Los Angeles, rămâne sceptic.

El a spus că mama sa a suferit complicații în timpul unei operații la șold, în 2009, și a suferit leziuni cerebrale permanente în timpul operației și în secția de ATI a spitalului Wisconsin.

În timpul procesului, el a aflat că medicul monitoriza de la distanță peste 150 pacienți din secții de ATI, și nu era niciun medic în secția de ATI, care ar fi putut acționa la tensiunea scăzută a mamei lui. El a făcut, în 2018, un documentar HBO, ”Bleed Out”, despre cazul mamei sale.

”Telemedicina este fantastică, dacă este utilizată corespunzător,” a declarat el într-un interviu. ”Însă cred că înlocuirea medicilor de la capul bolnavului, cu tehnologie, este o nebunie.”

La proces, juriul a considerat că nu a fost nicio neglijență a spitalului. Avocatul Aurora Health, actualul deținător al spitalului, după o fuziune, a declarat că ATI electronice “nu înlocuiesc personalul de la capul bolnavului. În schimb, servesc ca pereche de ochi suplimentară, care asigură încă un strat de siguranță”

”ATENȚIE PERMANENTĂ”

Advanced ICU Care, compania din St. Louis care deservește Camden, lucrează cu peste 90 spitale, în 26 state. Per total, aceasta a tratat peste 1.300 pacienți cu COVID-19.

”Acești pacienți au nevoie permanent de atenție și de ajustări continue. În asta constă mare parte din ceea ce facem noi,” a declarat Dr. Ram Srinivasan, directorul medical al companiei.

Carolina de Sud rămâne un focar de infecții cu coronavirus, cu peste 126.000 cazuri și 2.877 decese confirmate, conform datelor din 11 septembrie.

Primele două cazuri de COVID-19 din acest stat au fost anunțate în aceeași zi de la începutul lui martie, ca și cel din Camden, un loc atât de rural, unde li se amintește oamenilor prin semne să nu călărească pe trotuar.

Holmstrom, directorul medical de la KershawHealth, a primit un telefon anunțând vestea, în timp ce conducea spre casă, în acea zi de vineri, 6 martie. În următoarele zile, au fost șase oameni infectați și patru au fost spitalizați.

Secția de ATI din Camden a fost aproape plină timp de săptămâni, timp în care personalul medical gestiona pacienții cu COVID-19, alături de fluxul normal de pacienți grav bolnavi. Spitalizările au scăzut în jurul Zilei memoriale, a zis Holmstrom, dar au crescut din nou în iulie și mare parte din august.

”Atunci când ești un oraș atât de mic și se îmbolnăvesc 32 oameni într-o singură zi, asta înseamnă mult,” a declarat Vic Carpenter, administratorul Kershaw County.

Holmstrom, care s-a născut la spitalul unde lucrează acum, a trecut prin episoade mai bune și mai puțin bune. Un prieten apropiat, care a petrecut șase săptămâni în spital, este acum recuperat complet. Holmstrom a stabilit, pentru alții, apeluri video pentru a-și lua rămas bun de la familiile lor.

KershawHealth se pregătește pentru un nou val în această toamnă, atunci când va apela din nou la medicii la distanță, pentru a ajuta personalul ocupat al spitalului.

”Este ca și cum cineva din spate supraveghează totul cu grijă, așa cum faci tu,” a declarat Holmstrom.

Sursa articolului tradus de Babylon Consult din limba engleză: https://ca.reuters.com/article/idCAKBN2651MM

Reportaj realizat de Chad Terhune în Los Angeles; Reportaj suplimentar realizat de Nathan Frandino în Sacramento; Editare efectuată de Marla Dickerson.

Traducere medicală realizată de Babylon Consult.