5 dintre cele mai bizare mâncăruri de Paște din întreaga lume

Pentru cei mai mulți dintre noi masa de Paște înseamnă: cozonaci, pască, ouă roșii, drob, friptura de miel etc.

În alte părți ale lumii, masa de Paște este însă un pic mai “condimentată”, cel puțin așa ni s-ar părea nouă.

1. Bilby de ciocolată, (mai degrabă decât iepurași)

Bilby de ciocolată pot fi găsiți în supermarketurile din Australia în această perioadă a anului și, datorită veniturilor din vânzarea lor (care se îndreaptă spre a ajuta la conservarea speciei), numărul de bilby crește încet.

Bilby-ul este conoscut și sub numele de peramel cu urechi de iepure, este un marsupial mic, cu urechi lungi, bot țuguiat, coadă albă și blană albă sau gri.

În Australia, iepurele este considerat mai degrabă un dăunător care provoacă daune mediului înconjurător. Aceștia nefiind o specie nativă continentului Australian.

2. Miel de unt

În Polonia, unele părți ale Rusiei și Sloveniei, este o tradiție obișnuită să ai un miel de unt ca fel principal al mesei de Pașt. Ce anume este? Ei bine, este pur și simplu o bucată uriașă de unt, modelată pentru a arăta ca un miel.

La fel ca ouăle, mieii sunt simbolici pentru începutul primăverii, dar sunt și reprezentativi pentru sacrificiul „Mielului lui Dumnezeu”.

3. Tentația lui Jansson

Janssons frestels – tentația lui Jansson – cartofi gratinați cu șprot – are la bază cartofi tăiați Julien, ceapă, pește, smântână și pesmet.

Istoria numelui acestui preparat nu este certă, pentru că unele surse spun că numele se trage de la un cântăreț de operă suedez, mare gurmand, altă sursă indică un film suedez din 1928, iar a treia sursă indică un fanatic religios numit Erik Jansson, care s-a opus cu fervoare oricărei plăceri lumești în numele credinței – dar când se confruntă cu un caserolă plină de cartofi și pește, Jansson a cedat tentațiilor sale, punând capăt convingerilor sale religioase.

4. Iguane, broaște țestoase și rozătoare

Colombienii sărbătoresc cu creaturi exotice în această perioadă festivă. Întrucât aceste animale sunt indigene națiunii latino-americane și sunt active în primăvară, devine o practică din ce în ce mai obișnuită fie să le vândă, fie să le gătească și să le consume ca parte a banchetului lor tradițional de Paște.

O altă adăugare puțin probabilă la masa columbiană de Paște, este cea mai mare rozătoare din lume, capibara, care are de obicei aproximativ aceeași dimensiune ca un porc.

5. Fanesca

Fanesca este o ciorbă de post, servită în Săptămâna Mare, care constă dintr-o combinație de cereale și fasole, precum și cod de Bacalao sărat. Deși rețeta poate diferi ușor de la gospodărie la gospodărie, principalele componente ale acestei supe sunt de obicei fasole, dovlecei, porumb, orez, ceapă, usturoi, mazăre și lapte.

În timpul Paștelui, fanesca este un fel de mâncare cu o semnificație religioasă foarte simbolică: utilizarea a 12 tipuri diferite de fasole reprezintă cei 12 apostoli, în timp ce codul de Bacalao îl simbolizează pe Iisus Hristos. Se crede că felul de mâncare și-ar fi făcut apariția în 1882, cu toate acestea, unii cred că a apărut mult mai departe în timp, la Roma, când creștinii persecutați – purtând saci mari plini de cereale și leguminoase – ascunși în catacombe își găteanu acest fel de mâncare într-o singură oală enormă.

Vrei să ne conectăm? Click...

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

De interes

Servicii traducere