3 sfaturi pentru a vă corecta propriul text

Ai de scris un email, un raport de activitate, o prezentare, o postare pe Linkedin? Acestea sunt diferite forme de comunicare, dar procesul de realizare al acestora are un pas necesar, uneori trecut cu vederea: corectura!

Cu excepția cazului în care ești traducător sau scriitor profesionist, este puțin probabil să ai un editor care să îți corecteze scrisul în mod regulat.

Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să îți revizuiești propriul text.

Ia o pauză

Ai simțit vreodată un amestec de ușurare și bucurie când ai terminat un proiect?

Nu minimiza sentimentul și capacitatea de a te îndepărta de munca ta înainte de a începe să o corectezi.

Este posibil să ai nevoie de minute, ore sau zile, dar odată ce vei reciti ce ai scris prima oară, vei avea o optică nouă asupra textului.

Vei observa erori pe care poate nu le-ai văzut prima dată. Vei avea noi perspective despre tonul și structura sa generală. Dacă este un text sau un e-mail, poate că ai nevoie doar de câteva minute distanță de acesta. Dacă este o prezentare sau un raport, poate că vei avea nevoie de mai mult timp.

Indiferent de ce tip de muncă este, te va ajuta foarte mult să îți îmbunătățești scrisul.

Nu utiliza sinonime prea pretențioare

Dacă te uiți la munca ta pentru a doua, a treia sau a patra oară, te poate inspira să-ți condimentezi textul cu cuvinte mai lungi și mai puțin folosite.

Nu este nimic în neregulă dacă ai un dicționar în apropiere, dar încearcă să limitezi repetarea cuvintelor lungi, pretențioase, astfel încât textul tău să curgă bine și să nu se îndepărteze de mesajul pe care ai dorit să îl transmiți initial.

Amintește-ți cui îi este adresat textul

Nu îți uita propria “voce” – dar nu uita nici cine este cititorul tău. Cine este cititorul tău ideal?

Ce vrei să înțelegă din textul tău? Este un moment unic pentru te pune în locul lor, pentru a te asigura că ceea ce vrei să comunici este la fel de eficient pe cât ți-ai dori să fie.