22 de lucruri interesante despre Polonia

  1. Situaţia ecologică din Polonia este mult mai bună decât cea a ţărilor vecine. Aici nu veţi găsi câini vagabonzi sau grămezi de gunoaie în mijlocul drumului. Aici nu există centrale nucleare, deci aerul e destul de curat.

Ai nevoie de o traducere?

2. Polonezii nu agreează două ţări: Germania şi Rusia. În rest sunt destul de prietenoşi.

  1. Pentru aceia care nu vorbesc limba poloneză, această limbă sună ca nişte şuierături.
  2. „Spoko” este cuvântul polonez pe care oamenii îl folosesc în orice situaţie. Acesta înseamnă „a se relaxa” sau „a-şi păstra calmul”.
  1. Fetele poloneze sunt foarte frumoase. Spre deosebire de fetele din multe alte ţări vest-europene, fetele din Polonia se îmbracă cu bun gust, nu poartă 7 cm de machiaj şi nu arată vulgar.
  1. Polonezii sunt obsedaţi de supe. Orice meniu festiv include şi un anumit fel de supă. Cele mai populare sunt supa de ciuperci şi ciorba.
  1. Contrar opiniei generale, polonezii nu beau peste măsură, însă consideră că populaţia Finlandei bea fără oprire de Luni până Duminică, şi că germanii pot bea 5 litri de bere la o singură ieşire de socializare.
  1. Polonezii sunt dedicaţi practicării de sporturi. Aceştia fac jogging, iubesc înotul şi sunt obsedaţi de fotbal. Obezitatea nu este un lucru des întâlnit aici.
  1. Dacă vreţi să vă luaţi carnetul de conducere în Polonia, pregătiţi-vă să susţineţi probele de 3-5 ori la rând. Acesta este vestigiul vechiului sistem corupt. La ora actuală nu puteţi mitui instructorul pentru că toate maşinile sunt dotate cu camere, însă aceşti instructori nu vor să îşi piardă banii, deci vă vor împiedica în mod intenţionat să luaţi probele, astfel făcându-vă să plătiţi pentru susţinerea acestora de două sau trei ori.
  1. Un procent de 85% din clădirile din Varşovia au fost distruse în timpul celui de-al doilea război mondial. După aceea oraşele au fost reconstruite în grabă, astfel că multe clădiri sunt destul de urâte. Acesta este şi motivul pentru care cetăţenii oraşului Varşovia îl consideră plictisitor şi mohorât.
  1. Avortul este ilegal în Polonia.
  2. Polonia este un popor de oameni foarte religioşi. Majoritatea populaţiei este catolică.
  1. Tineretul din Polonia este vorbitor fluent de limba engleză. Acesta studiază engleza la şcoală sau ia lecţii speciale de limba engleză. Aproape fiecare angajator cere candidaţilor să aibă un nivel bun de limba engleză.
  1. Majoritatea filmelor care rulează în cinema sunt difuzate fără a fi dublate (cu excepţia desenelor animate pentru copii). Acesta este probabil unul din motivele pentru care polonezii au un nivel bun de limba engleză.
  1. Banchetul de absolvire a liceului este organizat cu 100 de zile înainte de absolvire. Astfel, tineretul sărbătoreşte absolvirea liceului înainte de examenele finale.
  1. Partea de vest a Poloniei este mai dezvoltată din punct de vedere economic, aşa că locuitorii din vest se plâng deseori de faptul că trebuie să îi „hrănească” pe vecinii lor mai săraci din estul Poloniei.
  1. Populaţia Poloniei a început să emigreze în alte ţări la începutul anilor ’90. Mai târziu, când situaţia economică s-a mai îmbunătăţit, mulţi oameni s-au întors în ţară.
  1. Polonezii numesc orice tip de încălţăminte sport „Adidasy”.
  1. În aceasta ţară Kebab-ul este cel mai îndrăgit fast food.
  1. Drumurile din Polonia sunt dezastruoase, însă autorităţile locale lucrează pentru soluţionarea acestei probleme şi construirea de noi drumuri.
  1. Polonezii sunt punctuali. Aceştia urăsc să întârzie şi absolut totul funcţionează conform programului.
  1. The name “Poland” originates from the name of the tribe “Polanie” which means “people living in open fields”.